Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

10 stvari koje morate videti u Nišu i okolini

Nazad na predhodnu novost «

10 stvari koje morate videti u Nišu i okolini

grad Niš

Grad Niš je jedan veoma neobičan grad na jugu Srbije. Nalazi se u nišavskoj kotlini, na važnim saobraćajnicama i oduvek je smatran „kapijom Istoka i Zapada“. Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a svoj povoljan geografski položaj duguje tome što se na ovom području ukršta više putnih pravaca. Vrlo često je bio osvajan i razaran, ali je zato danas moderan grad, privredni i univerzitetski centar. Ime je dobio, smatra se, po imenu reke na čijim obalama leži. Južnjački temperament, gostoljubivost i srdačnost je ono što je karakteristično za stanovnike ovog grada. Niš i njegova okolina imaju izuzetne predele koje morate posetiti ukoliko dođete u ovaj kraj.

Bogatstvo ovog grada se ogleda ne samo u prirodnim već i u antropogenim vrednostima. Ljudskom rukom su u ovom gradu nastale izuzetne građevine koje su i danas svedoci burne istorije. Ako već dolazite u Niš, da biste doživeli duh tradicije i upoznali se sa istorijom ovog grada, posetite sledeće:

1. Arheološki park Medijana, kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

Medijana NisIzvor: Turistička organizacija Niš

2. Spomenik na Čegru i Ćele kulu - mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

Ćele kulaIzvor: Turistička organizacija Niš

3. Niška tvrđava, koja se nalazi na obali reke Nišave, u samom centru grada i najočuvanija je turska vojna građevina. Očuvane su zidine i kapije ali i sledeći objekti unutar same tvrđave: Lapidarijum-zbirka nadgrobih spomenika, Hamam, Antička ulica, Arsenal,  Bali begova džamija, Barutane, Spomenik knezu Milanu Obrenoviću, Zgrada zatvora i Zgrada istorijskog arhiva.

Niška tvrđavaIzvor: niscaffe.com

4. Koncentracioni logor na Crvenom krstu jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, danas pretvoren u Spomen-muzej.

logor 12. februar na Crvenom krstuIzvor: turizamiputovanja.com

5. Niške crkve: crkva Sv.Trojice ili Saborni hram vredno arhitektonsko delo nastalo u vreme Turaka, crkva Sv. Pantelejmona koju je podigao Stefan Nemanja i u kojoj se 1189. sastao sa nemačkim carem Fridrihom I Barbarosom tokom krstaških pohoda, crkva Sv.Nikole, svedok burne istorije grada koja je često menjala svoju versku namenu. U neposrednoj okolini grada nalazi se manastir Svete Bogorodice u Sićevačkoj klisuri, manastir Svetog Jovana - Gornji Matejevac koji je bio stecište ustanika tokom 1841. i mnogi drugi.

Crkva Sv. PantelejmonaIzvor: metropolitan.ac.rs

6. Kazandžijsko sokače, nalazi se u Kopitarevoj ulici i jedini je očuvani deo stare niške čaršije, a danas se u ovom delu grada nalaze brojni kafići i restorani. Tu je i spomenik piscu Stevanu Sremcu i njegovom junaku Kalči iz knjige „Ivkova slava“.

Kazandžijsko sokoče

Izvor: Turistička organizacija Niš

7. Suva planina specijalni rezervat prirode sa Tremom, najvišim vrhom 1.809m n.v. i izletištem Bojanine vode.

Suva planina - vrh TremIzvor: opanak.rs

8. Spomenik prirode Cerjanska pećina, zaštićeno područje i najduža pećina na Balkanu čiji kraj još uvek nije otkriven.

Cerjanska pecinaIzvor: Turistička organizacija Niš

9. Sićevačka klisura - park prirode i zaštićeno područje i Jelašnička klisura sa brojnim prozorcima su atraktivne zbog mogućnosti upražnjavanja aktivnog odmora u prirodi. Ovde možete ići na rafting, slobodno penjanje, planinsko trčanje, planinarenje, mountin biking, off road jeep safari, paraglajding a možete jednostavno uživati u seoskom ambijentu i predivnoj prirodi.

Sicevačka klisuraIzvor: mapio.net

10. Park Čair - kompleks sa sportsko-rekreativnim sadžajima i brojnim kafićima i park Sv.Save.

park ČairIzvor: mediapress.rs

Ali, priča se ovde ne završava. Nemoguće je posetiti grad Niš a ne svratiti bar u neku od čuvenih gradskih kafana i uživati u specijalitetima ovog kraja. Ne propustite priliku da osetite duh ovog kraja i probajte sledeća jela: burek, pihtije, paprike u pavlaci, suve paprike punjene sirom, teleće repove i teleću glavu, jagnjeće sarmice, nišku kavurmu, pohovani mozak, škembiće, crevca, belmuž, prženiju, suve paprike punjene pasuljem, sarmice od vinovog lista, praseće, jagnjeće i teleće pečenje i naravno čuveni roštilj. Dobrodošli!

Niski burek

Autor: Marta ĐorđevićMedijana Nis Niška tvrđava Ćele kula logor "12. februar" na Crvenom krstu Kazandžijsko sokače Crkva Sv. Pantelejmona Suva planina Cerjanska pećina Sićevačka klisura Park Čair Niski burek Niš Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio