Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Belgrade Tourism Conference 2017

Nazad na predhodnu novost «

U okviru Sajma turizma, 25. februara 2017. godine, u Upravnoj zgradi Beogradskog sajma, održana je konferencija „Preduzetništvo u turizmu“. „Srbija za mlade“, organizacija koja se bavi unapređenjem i razvojem omladinskog turizma, i ove godine bila je glavni organizator događaja.

Konferenciju je otvorio Rob Davidson iz Velike Britanije, koji godinama sarađuje sa ekipom „Srbija za mlade“ i koji se profesionalno bavi MICE turizmom (sastanci, podsticajna putovanja, konvencije i izložbe). Uz što manje reči, a što više poruka započeo je konferenciju. Uvek nasmejan, pozitivan, otvoren za komunikaciju, prisutnima je preneo svoj entuzijazam i ostavio svoje kontakt podatke kako bi zainteresovani o ovom vidu turizma mogli da dobiju detaljnije informacije iz prve ruke. Reči ovakvog govornika ostavile su snažan utisak, te se želja za prezentacije narednih govornika povećavala.


U nešto drugačijem stilu predstavio se Dušan Stojančević, profesionalni fotograf. Tema njegove prezentacije bila je „Foto-video preduzetništvo u turizmu“. Govorio je o svojim pređašnjim iskustvima, izazovima i posvećenosti poslu, a sveprisutne fascinirao je činjenicom koliko je vremena potrebno da se napravi unapred zamišljena fotografija i na šta sve fotograf mora biti spreman. Svojim slikama i videom, prisutne je ostavio bez reči, a nakon prezentovanja, pozdravljen je ogromnim aplauzom.

Program konferencije su ulepšali mladi i ambiciozni Đorđe Šumanović i Ana Novaković, koji se bave kulturnim turama i turama vezanim za hranu u Beogradu, a njihovo izlaganje nosilo je naziv “Kako su arhitekta, analitičar životne sredine i filolog nederlandista za kuvali turistički proizvod”. Mladi i puni ideja, preneli su prisutnima kako su se tri studenta sa različitih fakulteta, koji nemaju nikakve veze sa turizmom,odlučili da turistima u Beogradu ponude svoj proizvod.

Svoje  ideje podelio je i Petar Jovanović. Uputio je savete i dao predloge “Kako pokrenuti nov događaj u turizmu”. Drugačiji pristupimao je Milan Stojković, koji se bavi menadžmentom u turizmu. Govorio je o svom životnom iskustvu, o svojoj borbi, posvećenosti i ljubavi prema turizmu. Poslao je poruku da čak i onda kada nam se ne otvore vrata u turizmu, u smislu mogućnosti ostvarivanja očekivanih finansijskih rezultata, moramo voleti ono čemu težimo, jer samo ukoliko nastupamo sa ljubavlju, možemo pomeriti granice. Put je trnovit i pun prepreka, ali od snova ne smemo odustati, ukoliko želimo postići planirani cilj.

Vreme je polako odmicalo, a temperatura nakon svih prezentacija i poruka rasla. Jovan Kocmanović, umesto da nas rashladi i osveži hladnom vodom Dunava, svojom zanimljivom pričom o “Golupcu iz brodića, od snova do realizacije”, učinio je da se još više zagrejemo. Na jednostavan, ali veoma zanimljiv način, saznali smo kako je momak koji je samo želeo da zaradi par hiljada dinara u toku leta, kako bi vratio pozajmljen novac, uspeo da ods voje glume “lokalnog turističkog vodiča”, koji priča anegdote o Golupcu i tvrđavi, započne unosan posao, koji danas intezivno promoviše.

Iako je od svih prisutnih bio najstariji predavač, Gradimir Spasojević svojim mladim duhom, nije dozvolio da atmosfera utihne. Govorio je kako je moguće razviti novi turistički proizvod, a naziv njegovog predavanja bio je “Dan otvorenih vinskih podruma – primer kreiranja i razvoja novog turističkog proizvoda Srbije”.

Mic po mic, bližimo se kraju ovogodišnje konferencije. Dva poslednja predavanja predvidjena su za glavne nosioce organizacije “Srbija za mlade”, Thiaga Ferreire i Petra Slavkovića. Thiago je svojom pojavom u startu sve oduševio, a kada je progovorio i osmehnuo se, već smo znali da ćemo bez daha pratiti njegovu priču. Sve vreme nasmejan, govorio je o putu “Od posmeha do divljenja”. Svojim izlaganjem poslao je poruku, da ono što želimo, ma koliko bilo ili delovalo nedostižno, nikada od toga ne odustajemo, već da stremimo ka svojim željama, jer kada se najmanje nadamo, uložen rad će se ispaltiti. Na tom putu možemo naići nabrojne prepreke i podsmehe svojih prijatelja i poznanika, ali na kraju ćemo mi biti ti koji ćemo se njimasmejati onim što smo postigli. Petar Slavković je svojup rezentaciju, zbog brojnih obaveza, pripremio noć pre konferencije. Donekle se plašio da neće ostaviti utisak kakav je ostavio prethodni govornik Thiago, ali “Prepreke na putu do uspeha” uvek postoje, samo je potrebno imati zvezdu vodilju. Ukoliko ne težimo realizaciji ideja koje imamo, neko drugi će nam ih uzeti i realizovati, bila je jasna poruka mlade osobe koja želi promeniti granice omladinskog turizma u Srbiji - Petra Slavkovića.

15 časova je. Najavljuje se koktel ručak i osveženje koji se polako pripremaju. Kako bi prisutni bili animirani i konferenciju za pamtili po još nečemu, “Srbija za mlade” je organizovala mini razgibavanje, koje je bilo predvođeno profesionalnim fitnes instruktorum. Petar je glasno pozvao sve da ustanu, da opuste svoja tela i da počnu sa istezanjem. Zbunjeni, prisutni su počeli gledati jedni druge nesigurno, neznajući da li je poziv ozbiljanili je u pitanju šala. Kada je Petar još jednom ponovio, a na binu se pojavio fitnes instruktor, sa osmesima na licu, svi prisutni su ustali i uživali u petominutnom razgibavanju.

Organizatori nisu mislili samo na intelektualno usavršavanje svake prisutne individue na konferenciji, već i na fizičko aktiviranje, kako bi produktivnost bila na najvišem nivou. Konferencija se završila uzkoktel ručak kada su predavači i posetioci konferencije razmenjivali informacije, iskustva i uspostavljali nove kontakte.

Jelena Milenković, master student Turizma na Geografskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu
 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio