Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Blaga Resave - Srbija u svom sjaju

Nazad na predhodnu novost «

Blaga Resave - Srbija u svom sjaju

Sama činjenica da koračamo stazama kojima je nekada koračao despot Stefan Lazarević već je dovoljno velika.  A kada je to samo početak putovanja, jasno je da nas čeka nešto istinski lepo.

Manasija nas dočekuje u svečanoj tišini, opasana zidinama. Taj zvuk nisu narušili čak ni naši glasovi. Upravo tako, ovde se čuje kako zvuči tišina. Freske svedoče priče vekova, a blage monahinje važnost skromnosti. Ovaj manastir krije jednu od suština naše istorije, činjenicu da smo imali identitet oduvek, koji se prepisivao sa papira na papir, pažljivo i temeljno. 


Odlazimo spremni na ono što nas očekuje. Pravi nastavak priče - susret sa Milenkom Ilićem, čovekom koji je oličenje strpljenja i smirenosti. Njegove makete srpskih i ruskih svetinja vode nas putem duhovnosti i istorije. Park minijatura mesto je gde smo videli kako ideja i trud daju rezultat, ali i ono mnogo važnije - gde smo čuli šta su prave vrednosti i gde smo još jednom opomenuti da vrednujemo ono što zaista to i zaslužuje.


Resavska pećina je hladna i mračna, ali nas podseća da je ovde postojao život milionima godina pre nas. Druga najlepša u Evropi, ako posmatramo nakit u njoj. Ružica Aleksov nam prijatnim glasom objašnjava kojim to dvoranama prolazimo i nagovara nas da zapevamo. Stidljivi smo, ali jedan prijatelj nam je osvetlao obraz.  Prijatelj čije smo kiflice na kraju putovanja svi probali.

Lisine su bile nešto što je svakoga ostavilo bez daha, a čak ni kapljice sa vodopada Veliki Buk nisu mogle da nas rashlade. Savršena priroda, boje, mirisi, moć. Podsetnik da Srbija krije toliko lepih tajni koje bi trebalo da otrkijemo i prepričamo drugima. Pred polazak belo vino i pastrmka. Definicija hedonizma.


Kada smo pomislili da smo videli sve, stigli smo na Krupajsko vrelo. Otkriva samo deo svoje veličanstvenosti, a kada zavirite malo dublje, vidite zapravo šta znači majka priroda. Plavetnilo, sa zelenilom. Čistota i nedokučivost koju krije pećina. Zvuk vode koja pada, koji vas vuče da ostanete ovde satima. Umetničko delo prirode. Katarza.


Pre polaska za Beograd i Novi Sad posetili smo banju Ždrelo i domaćinstvo Karadžić u Kamenovu, gde smo se okrepili uz čašice domaće rakije i med. A kako i drugačije na srpskom selu.

Blaga Resave ne nose slučajno ovaj naziv. Moglo bi da se kaže i blaga Srbije. Samo mali deo onoga što naša zemlja ima i što treba da cenimo. Dopustite sebi da uživate jedan dan u istinskoj lepoti, koja će vam potvrditi da je sve prolazno, ali da uspomene ostaju.

Hvala na tome Sanji, Marini, Nemanji, Slađanu i svima koji su učestvovali u ovoj turi na bilo koji način.

Autor: Aleksandra Kekić

23.05.2017., Novi Sad


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio