Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Čarolije ruže vetrova - Zlatibor i Zlatar

Nazad na predhodnu novost «

Ako volite jedinstven spoj ruralnog i urbanog, netipična i originalna mesta sa turbulentnom istorijom, zanimljivom kulturom, bogatim duhovnim nasleđem i živopisnim prizorima, neposrednim i srdačnim ljudima uz dobru hranu i piće, onda je ovo prava ideja za Vaše putovanje. Izraz "ruža vetrova" često se koristi za opisivanje planina u Zapadnoj Srbiji, a predstavlja mesto gde se ukrštaju mediteranski i kontinetalni vetrovi, što pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje ljudi. I zaista, ima nešto u tom planinskom vazduhu što nam vraća harmoniju i "puni baterije".

Etno selo Vraneša

Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina u Srbiji, koju sve više posećuju i strani turisti. Na idealnih 900 m nadmorske visine ova vazdušna banja zarobiće sva vaša čula prelepom prirodom, jezerima, bogatim zimskim programom, dobro uklopljenim sa najmondenskijim kaficima, restoranima, noćnim klubovima i  različitim smeštajnom objektima. Ukratko, ova planina nikada ne spava. 

Ovde ćete biti u prilici da prošetate prelepim stazama, na kojima možete sresti "čoveka žbuna" od kog možete pazariti čajeve i lekovite trave koje nosi u korpi na svojim leđima. Takođe, možete jahati konje prostranim pašnjacima, a zimi možete uživati u aktivnostima na snegu i vožnji u kočijama koje vuku konji. Možete posetiti jednstveni muzej pod otvorenim nebom u zlatiborskom selu Sirogojno, gde ćete imati priliku iz prve ruke da vidite život srpskih seljaka ranijih vekova, njihove kuće, stvaralaštvo, predmete iz svakodnevnog života, krčme i prodavnice u kojima ćete moći da kupite suvenire domaće radinosti.

Sirogojno

Na putu do Sirogojna možete napraviti pauzu u selu Rožanstvo i posetiti Stopića pećinu i uživati u lepoti bigrenih kada, potoku i vodopadu koji pravi ponornica, a baš gde je vodopad pruža se veličanstven pogled u nebo. Vodič je sjajan, čućete mnogo zanimljivih priča vezanih za pećinu i simboliku u njoj. Dobro, neke su i njegova lična interpretacija :)

Stopića pećina

Obavezno posetite i vodopad u Gostilju, selu udaljenom 25 km od Zlatibora, koji se strmoglavo obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice stvarajući fantastičan prizor. Ovaj vodopad je inače izabrala naša poznata grupa SARS za snimanje jednog njihovog spota.

Gostiljski vodopad

Leti se možete osvežiti u nekom od jezera nastalih pregrađivanjem planinskih potoka, kao što su "Kod komša", "Boškova voda", "Jokino vrelo" ili "Zlatiborska jezera". Ukoliko ste ljubitelji noćnog provoda, na ovoj planini Vam to neće biti uskraćeno, s obzirom na veliki broj klubova sa različitim muzičkim sadržajima, mada meni je to poslednji motiv kada putijem u ovu destinaciju. Naravno, probajte zlatiborske specijaltete, kažu da im na daleko nema ravnih (pršuta, kajmak, sir...).

Meni krčme u Sirogojnu

Puni utisaka nastavljate dalje, ka nešto drugačijoj, ali ne manje zanimljivoj planini Zlataru, mestu na kom su priroda i čovek udruženi na najlepši način pokazali svoje domete. Zarobivši i obuzdavši reku Uvac, ovde su ljudi napravili tri predivna jezera - Uvačko, Zlatarsko i Radojinsko, na kojima možete uživati u kupanju ili ribolovu ukoliko ste ljubitelj ovog opuštajućeg sporta. U kanjonima Uvca ćete moći da posmatrate predivne i veoma retke ptice - beloglave supove koji su pod zaštitom države. Ovde je njihovo najveće stanište u Evropi, posle zajednice na Gibraltaru, a uzloga u prirodi nezamenjiva jer se hrane isključivo uginulim životinjama i tako sprečavaju širenje zaraza.

Beloglavi sup

Uvačko jezero

Boravak na ovoj planini će Vam pružiti mogućnost za šetnju, planinarenje, rekreaciju, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, bavljenje sportom, lovom, ribolovom i drugim  aktivnostima u prirodi, a za one koji pokažu interesovanje, obavljanje poljoprivrednih radova. Ovde ćete biti u prilici i da posetite mnogobrojne crkve brvnare, kao i jedinstveno etno selo Štitkovo, etno selo Vraneša ili neko drugo. gde možete popričati sa ljubaznim domacinima tog kraja, nazdraviti uz času šljivovice i pitu od heljde. Ovde se nalazi i jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji (više od 6 km dug), gde Ušačka i ledena pećina kriju prelepe dvorane i pećinski nakit. Ulaz u Ledenu pećinu moguć je samo sa jezera i do nje se dolazi čamcem, a redovno se organizuju i oblasci od strane firme koja upravlja rezervatom.

Ledena pećina

Ovde možete posetiti avantura park koji je smešten ispred hotela Panorama u lepoj borovoj šumi. Meni je trebalo 45 minuta prvi put da prođem sve etape i toplo prepuručujem svima koji posećuju Zlatar ili su u prolazu ka crnogorskom primorju da svrate u avantura park. Ako niste ranije posećivali ovakve parkove, ne brinite, uz malu pomoć instruktora brzo ćete "ući u fazon" i onda vam ostaje da se prepustite gravitaciji :) Cena je 500 dinara i mogu vam reći da vredi svaki dinar. Ako kojim slučajem planirate leto u Srbiji, razmislite o ovoj planini, iznenadiće vas, siguran sam.


Autor: Darko Gavrilović


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio