Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Golubačka bajkovita avantura

Nazad na predhodnu novost «

                                Golubacka tvrdjava
Golubačka tvrđava


Na obali Dunava, u podnožju obronaka Severnog Kučaja, smešten je najmanji grad u Srbiji - Golubac. Pored toga što je najmanji, Golubac nosi epitet najromantičnijeg mesta u Srbiji. Sigurno vam na pamet pada slika bajkovite Golubačke tvrđave i širokog Dunava, koji ovde podseća na more. Iako ove odlike doprinose tituli koji Golubac ponosno nosi, postoji još nešto što mnoge Srbe podseća na ovaj grad i mami im osmeh na lice.

Ovaj kraj poznat je po brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i prirodnim lepotama. Iz tog razloga, decenijama unazad, školske ekskurzije posećuju Golubac. Jedan hotel, na obali Dunava, njihovo je redovno odredište. Meštani tvrde da je u njihovom gradu pola Srbije naučilo da se ljubi, jer se upravo na ekskurzijama razmenjuju prvi poljupci.

Pri prvom pogledu na Golubac, pomislila sam kako mu se šarm ne može osporiti.

Od trenutka kada smo kročili na brodić istoričara Jovana Kocmanovića, naša golubačka avantura poprimila je bajkovit osećaj. Krstarenje pokraj mistične Golubačke tvrđave po vetrovitom danu i slušanje lokalnih ribarskih priča i legenda idealan je početak putovanja.

golubac iz brodica
                                                                            Golubac iz brodića


Golubačka tvrđava, zdanje koje svojom lepotom privlači mnoge putnike, vešto krije svoju istoriju. Ne zna se ko je i kada sagradio tvrđavu, ali se pretpostavlja da datira iz 14. veka i da je sagrađena na ostacima nekadašnje rimske tvrđave.

 

golubacko more
Golubačko more

 

Prava avantura počinje čim zađete u šume iznad Golupca. Mnogobrojni putevi vode ka vidikovcima odakle se pružaju divni pogledi na Dunav, koji je ovde poznat kao golubačko more.

Šetnja kroz golubačke šume vodi vas do jednog salaša gde možete probati domaću rakiju i đerdapski med.

 

Meni omiljeni deo ovog pešačenja je povratak nazad, kroz duboku šumu. Nakon toplog, prolećnog dana, sačekala nas je svežina i prijatan miris šume, hladovina i zvuci šuštanja lišća pri svakom koraku. Zajedničkim snagama prave sklad i jedinsvteni, prirodni mir. Kada sam tamo, i ja osećam da sam u miru sama sa sobom i svojim mislima. Svakim korakom mi se vraća balans koji izgubim usred svakodnevnog haosa. Nakon naporne radne nedelje ne postoji bolji lek za stres od lutanja šumskim stazama!


Golubačku avanturu upotpunitli smo večerom u jednom od restorana koji nude sveže upecanu ribu. Jer, šta biste drugo jeli pokraj Dunava?

Postoji nešto što u Golupcu, a i u drugim mestima širom Srbije nije nimalo romantično, a ni bajkovito. Nemojte se iznenaditi ako pri krstarenju, sem prelepog pogleda, vidite i plastične flaše koje plutaju Dunavom. Nisam srećna što ovaj putopis završavam na ovaj način, ali moram da napomenem da ne ostavljate ništa za sobom.

Autor: Aleksandra Jovičić Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio