Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Kako doći do Lazareve brade?

Nazad na predhodnu novost «

Kako doći do Lazareve brade?

Put do Lazareve brade je pomalo dugačak, pomalo brdovit i pomalo ravan. Sve u svemu vrlo je zanimljiv. Početak je u centru Zlota, u parkiću gde se možete upoznati sa lokalnim imenima koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu, kroz bronzane biste, naravno.

Hodogram počinje asfaltnim putem pored seoskih kućica sa blagim usponom. Sa leve strane se u jednom trenutku prostiru livade i čobanica koja ljubomorno čuva svoje ovce. Ima godina za koje se i ne pita, ali je vrlo posvećena svom radnom zadatku. U jednom trenutku prestaje asfaltna staza i počinje pravo pešačenje kroz poludivlje šume. Pod nogama sitno kamenje, a sa strana raskrčeno drveće, rastinje i korov. Pažljivom posmatraču lepota neće promaći ni sa jedne ni sa druge strane.

Put do Lazareve pecine

U toj šetnji je potrebno biti drug, kao što je priroda okolo. Ima se dovoljno vremena da se prozbori koja reč sa novim licima i da se razmene po koji laki životni stavovi. Samo o lakoj hronici u takvom ambijentu.

U jednom trenutku počinje nagib koji traje i traje. Negde na sredini puta do Lazareve brade. Iskusni znaju da će se završiti, poluiskusni se pitaju kad će se završiti, a neiskusni prave pauze brze i lake kako bi do daha došli. Voda je u tom trenutku neophodna zaštita da se osveže nepca i da se lakše nastavi dalje.

Taj nagib traje dobar deo puta. Nije toliko ni fizički naporan koliko psihički postavlja pitanje „put ili cilj“. A do cilja se putevima stiže. Onim prirodnim. Kroz kamen i šumu, u planinarskim cipelama i sa lakim štapovima. Koji su neophodni ako se nema dobra kondicija.

Posle tog nagiba se otvara vidik na široka polja i puca pogled na udaljena brda. Ali ne i na Lazarevu bradu. Do Lazareve brade vodi sledeća nizbrdica. Posle te ravnice u brdima. Tu ravnicu kao da je priroda sašila da ljudske noge odmore i da se udahne sveži planinarski vazduh.

Već sledeća nizbrdica otvara jedan novi vidik. Nazire se Lazareva brada. Naziru se krečnjačke stene. I pogled puca tamo daleko.

Noge kao same da nose malo telo, niz sitno kamenje i travu do podnožja gde se mogu videti i slatke krave. Već do kraja podnožja se vidi impresivna Lazareva brada. Veća od čoveka u svakom smislu.

Prvi utisak je šokantan. Sve te suve stene ispod kojih teče Lazareva reka koja se vidi ako se dovoljno i oprezno nagne. Drugi utisak je već miran i tih jer Kovej odmah kove mir u duši. Mikulj ga merka belo u stilu svih prorezotina veličanstvenog kanjona. Kao da su nekada bili zagrljeni, a onda ih je reka nekad razdvojila.

Povratak je malo drugačiji jer se pravi krug. Vraća se istim putem do jednog putokaza na drvetu koji upućuje na Lazarevu pećinu. Taj deo puta je lakši jer je nizbrdovit, ali opet treba biti oprezan kad euforija posle osvajanja pogleda na Mikulj prođe.

Do pećine se brže i lakše stiže. Velika centralna dvorana otkriva impozantan pećinski nakit. Kao i simbole prikazane u kamenu. Stepenice koje vode do mosta su strmije pa se voditi računa mora. Radi bezbednosti sopstvene.

Kovej, Mikulj i pećinu je vredno upoznati zbog svih istorijskih činjenica. Zbog lepote. I životnog nadahnuća.


Autor: Katarina Petrović


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio