Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Korisni saveti Gunnara Garfosa - čoveka koji je proputovao ceo svet

Nazad na predhodnu novost «


1. Unapred sa interneta skinite sve potrebne karte - tako ćete uštedeti gomilu novca što se roaminga tiče. GPS je besplatan, ali skidanje karata košta. Naravno, možete pokušati pronaći Wi-Fi, ali na to nemojte računati. 

2. Dobro proverite sve moguće načine prevoza - u gradovima ćete verovatno koristiti taksi, ali pre toga dobro proverite cenu. Mnogo je onih čije su cene "elastične" i to nikad nije u vašu korist. Najviše koristim javni prevoz, ali ako vam je baš neophodan taksi, proverite cene.

3. Dobro se upoznate sa kursnim listama

4. Nosite gotovinu - u Norveškoj, na primer, to neće biti problem, ali u Zambiji ili Panami teško ćete pronaći prodavnice koje primaju kreditne kartice. Dolari su zakon u većini zemalja sveta, ali ako putujete Evropom, evri se prava stvar. 

5. Podelite novac - mogli bi se naći u teškim situacijama s policijom ili prevarantima koji se predstavljaju kao policajci i od vas traže novac. Dobro je da sav vaš novac ne držite na jednom mstu. Veći deo novca držite u torbi ili skrivenom džepu, a deo novca u drugom džepu koji ćete isprazniti kad se nađete u nezgodnoj situaciji.

6. Nikada u javnosti ne pokazujte da imate novac ili nešto vredno.

7. Ištampajte karte, vozne redove i važne brojeve.

8. Ne zaboravite da ponesete pravi adapter - nemojte pretpostavljati da u svim zemljama koriste iste utičnice.

9. Napravite kopije - ako nosite računar, sve važne dokumente sačuvajte u Dropboxu ili Google Drive-u jer, kao što Murphy kaže: "Ako nemate kopije, ukrašće vam računar".

10. Koristite vodiče kako biste saznali gde ne treba da idete - raznorazni štampani vodiči koje pronalazite po hotelima i u turističkim agencijama često vam predlažu jedna te ista mesta što u prevodu znači da će upravo ta mesta biti najskuplja.

11. Budite impulsivni - što više planirate, to je više stavki na vašoj listi koje nećete ostvariti. Budite spremni da isprobate nešto novo. Imati raspored na odmoru nije odmor. Zbog toga izbegavam turističke vodiče kao kugu. Čak i u Severnoj Koreji, gde morate imati vodiče, pronašao sam način da samostalno istražujem. 

12. Jedite lokalnu hranu - mislim to ozbiljno! Niste posjetili Aziju kako biste jeli zapadnjačko smeće. Na kraju, barem ćete imati novo iskustvo o kojem ćete pričati.

13. Odlučite ko je šef - ako putujete u grupi, odlučite ko je šef. Neka svaki dan "šefuje" neko drugi. Naravno, šef treba da ima ograničene moći, ali neka izabere restoran, aktivnosti i rutu. 

14. Budite skromni - ne budite previše arogantni jer moglo bi vam se dogoditi da vas neko prevari.

15. Putujte s torbama koje možete nositi - bićete fleksibilniji i opušteniji. Prvenstveno zato što će vam preveliki prtljag ponekad onemogućiti korišćenje taksija ili podzemne železnice. 

16. Posetite neobična mesta

Izvor: http://www.garfors.com/


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Napiši putopis o destinaciji u Republici Srbiji
Napiši putopis o destinaciji u Republici Srbiji
Ovom prilikom obaveštavamo sve naše drage članove, i molimo vas da prenesete dalje glas o konkursu za novinarsku nagradu ove fondacije – za najbolje napisan putopis o destinaciji u Republici Srbiji.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio