Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Pupin Akademija 25/11/2018

Nazad na predhodnu novost «

DOBRODOŠLI NA PUPIN AKADEMIJU

Primer jednog nasleđa - život i delo Mihajla Pupina

Kao naučnik i pronalazač, dao je veliki doprinos širokom polju telekomunikacija, bez kojih današnju civilizaciju ne možemo zamisliti. Kao borac za najvažnije interese srpskog naroda, u teškom istorijskom periodu početka 20. veka, učinio je više nego bilo koji drugi čovek njegovog vremena. Zbog toga se s pravom naziva najboljim lobistom koga je Srbija ikada imala. I tu bismo tek započeli priču o Mihajlu Pupinu. Ono što ga čini jedinstvenim u istoriji nauke je život posvećen drugima. Tri fondacije, zadužbinarstvo kome takođe nema ravna, humanitarni i mecenski rad koji su pomogli mnogim slavnim pojedincima Srbije i sveta, ali i spašavali njene institucije, gradili legate neprocenjive vrednosti, zaslužuju posebno mesto u našem društvu. I tu ne stavljamo tačku na dugu listu neverovatnih doprinosa. Svojim predavanjima, popularnim delima koja je objavljivao, kroz štampane medije i radio emisije, razbuktao je ljubav prema srpskom narodu i njegovim tradicijama u američkom društvu, u isto vreme svrstavajući se u prvi red očeva idealizma u američkoj nauci.

Pupin Akademija


Gledajući samo moć jedne njegove knjige, autobiografije Sa pašnjaka do naučenjaka, može se nazreti ugled i uticaj koji je pratio dela Mihajla Pupina u čitavom svetu. Pulicerova nagrada koju je dobio, samo je simbol mnogo većeg priznanja- knjiga je prevedena na desetine svetskih jezika i deljena je širom sveta najboljim učenicima kao moralni obrazac koji treba slediti.

Prepoznavši svu punoću ovog obrazca, svojim aktivnostima pokazujemo moć znanja, kroz moć dobrih dela Mihajla Pupina. Početak stvaranja ovog modela leži u Pupinovoj rečenici, koja se može naći na margini jedne od knjiga iz koje je učio na studijama - preći pet strana dnevno. Kakav jednostavan recept za veliko naučno i ljudsko delo.

Kao lajtmotiv svih poduhvata i aktivnosti stoje još dve Pupinove krilatice. Ništa čoveka ne čini toliko srećnim, kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao, u svoj rad ulažući svoje najbolje sposobnosti.

Druga nas vodi kroz sve borbe i izazove čuvanja i afirmacije Pupinovog nasleđa:

Porazi su samo kratka odmorišta za buduće pobede.

Pupin Akademija je obrazovni, naučni i kulturni program obuke namenjen mladim talentima. Cilj predavanja, radionica i panela je da polaznicima programa ponude interaktivne, kreativne i poučne sadržaje, da podstaknu njihovo analitičko mišljenje i skrenu im pažnju na etičku dimenziju nauke i kulture. Program unapređuje kvalitet formalnog i neformalnog  obrazovanja, doprinosi dugoročnom razvoju održivog obrazovanja u našoj zemlji.

U doba velike nezaposlenosti razvijanje preduzetničkog duha i kulture, otkrivanje preduzetničkog i inovativnog potencijala mladih, kao i njihova aktivna uloga u zajednici postaju uslov razvoja društva. Mihajlo Pupin je nepresušan izvor inspiracije i dobrih praksi koje je zaveštao kako srpskom narodu, tako i celom svetu. Njegove humanitarne, dobrotvorne, naučne, obrazovne, kulturne i diplomatske aktivnosti ostavile su neobrisiv trag u istoriji dvadesetog veka, a u plodovima njegovog radu uživaju savremene generacije.

Mihajlo Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika. Bio je čuveni professor Kolumbija univerziteta, predsednik Njujorške Akademije Nauka, jedan od osnivača NASE; dobrotvor koji je svojim naporima unapredio kulturu, obrazovanje i nauku. Pupin je svetli putokaz koji mlade nepogrešivo vodi vrlinama, vrednostima, znanju i uspehu.

Po treći put u našoj organizaciji održaće se Pupin Akademija u Idvoru, posvećena promociji  našeg čuvenog naučnika Mihajla Pupina, kao i preduzetništva kod mladih. Pozivamo vas da nam se pridružite.

GOVORNICI:

1. Aleksandra Ninković Tašić - Predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, sakupljač najobimnije materijalne građe o ovom velikom naučniku, inovatoru, misliocu i najvećem srpskom filantropu u Novom veku



2. Vanja Grbić - Legenda. Osvojio je 14 medalja u dresu naše odbojkaške reprezentacije. Olimpijski šampion iz Sidneja 2000. Pričaće nam o onoj Pupinovoj: “Porazi su samo odmorišta za buduće pobede”.



3. Petar Slavković - Jedan od osnivača Pupin Akademije i predsednik Upravnog odbora Srbije za mlade




4. Zvjezdana Crnogorac - Suosnivačica o odgovorna direktorka u Via Academica-i, kompaniji koja se bavi profesionalnom karijernom orijentacijom studenata sa naglaskom na studije u inostranstvu.



5. Nedeljko Radojičić - Suosnivač kompanije Alt-HQ i generalni direktor u kompaniji BPS World koja se bavi privremenim i stalnim zapošljavanjem stručnjaka informativnih tehnologija na globalnom nivou.



6. Vlado Damjanović - Jedan od osnivača internet zajednice MUNPlanet, jedne od vodećih svetskih zajednica za mlade.




7. Dragiša Matić (naš Uča) - Rođen 1939.godine u mestu Žabari, učitelj u penziji iz Idvora. Već nekoliko decenija se bavi promocijom lika i dela Mihajla Pupina, živi je svedok događaja iz 1979.godine, kada je otvorena rodna kuća za posetioce, kao i muzej. 

 

 

http://pupinakademija.com/

Informacije i rezervacije na:

Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za mesto polaska i broj vodiča!

Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.
Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.










 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns

prijatelji sajta














Tara Planina








Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+





          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio