Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Rudnik u jesenjim bojama - pešačka tura 25/11/2017

Nazad na predhodnu novost «

Rudnik u jesenjim bojama - lakša pešačka tura 

Rudnik planinarenje

-Ukupna dužina staze 16 km
-Ukupan uspon 500 m
-Najniža tačka 678 m
-Najviša tačka 1132 m
-Kondiciona težina 3/10

Na 100 km od Beograda, izdiže se planina Rudnik, koja dominira Šumadijom. Na Rudniku zapravo ima osam vrhova iznad 1.000 m nadmorske visine (zanimljivo da ima dva koji se zovu Javor), a najviši je Cvijićev (1.132 m, ranije poznat kao Veliki Šturac). Između Cvijićevog vrha i Javora, nalazi se strogi rezervat prirode, Veliki Šturac kao prirodno dobro I kategorije. A na strmom, vulkanskom uzvišenju Ostrvica, su ostaci Jerininog grada. Reč je o ostacima turske varoši i tvrđave podignute na srpskom utvrđenju zvanom Rudnik u kome je umrla Prokleta Jerina, a nedaleko su ruševine muslimanske bogomolje Mise. Na Rudniku je bilo ostataka antičkog (rimskog) i srednjovekovnog rudarstva.

Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova – velikog broja sunčanih dana, povoljne ruže vetrova, visoke jonizacije vazduha i nezagađene prirodne sredine, Rudnik je još 1922. godine bio proglašen za vazdušnu banju. Njegovim bujnim, stasitim šumama bukve, hrasta, javora i mleča, vode staze zdravlja, kraj zanimljivih tajni koje ova planina čuva.

Kratak opis staze:
Dolazimo do centra Rudnika prevozom i potom nastavljamo peške do doma PTT iz Beograda, i dalje stazom nastavljamo ka srednjem Šturcu (Sedlo) 1113 mnv, zatim staza nas napred vodi do Velikog Šturca (Cvijićev vrh) 1132 mnv, Paljevine1052 mnv, Banetovog vrha i na kraju do malog Šturaca 1058 mnv, a potom se vraćamo u dom PTT.
Staza je laka, put uglavnom je traktorski, dužine oko 16 km.

Plan i program puta:

-7č. Polazak iz Beograda
-8:30 č Dolazak u dom PTT na Rudniku
-8:40-17 č pešačka tura
-18-19 č. planirana večera u planinarskom domu ili u restoranu "Kota 555"
-21:00 očekivani dolazak u Beograd

Oprema:
Cipele (poželjno planinarske), ranac, najmanje 2l vode, hrana,rezervna majice, kačket, krema za sunce, šuškavac, kabanica (u rezervi za slučaj kiše).

* U slučaju vremensih nepogoda tura se odlože.

CENA: 1.300 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz
- Usluge vodiča
- Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:

- Obroci tokom ture
- Redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

➡Informacije i rezervacije na:

Tel.: 011/3670937
Mob.: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18č


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska!


Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!
Ovčarsko-Kablarska klisura
Ovčarsko-Kablarska klisura
Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Spada u ona područja Srbije koja svojim prirodnim vrednostima i spomenički

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio