Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Sretenjski susreti | Orašac - Bukulja | pešačka tura | 15/2/2017

Nazad na predhodnu novost «

Sretenjski susreti | Orašac - Bukulja | pešačka tura

Datum: 15.2.2017.

-Ukupna dužina staze 9 km
-Ukupan uspon 350 m
-Najniža tačka 330
-Najviša tačka 696 m
-Kondiciona težina 3/10

Srbija 15.12. obeležava Dan državnosti, u sećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija čime je označen početak borbe za oslobođenje od viševekovnog ropstva srpskoga naroda.
Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović.

Orašac Bukulja pešačka tura - Sretenje

Ovaj praznik je značajan još i zato što je 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi ustav moderne srpske države-„Sretenjski ustav“. Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Bukulja je planina u Šumadiji, u čijem se podnožju nalaze Aranđelovac i Bukovička banja, a njen najviši vrh je visok 696 metara. Ona je vulkanskog porekla, što dokazuje prisustvo granitnih stena koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala. Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom.
Na vrhu se nalazi osmatračnica visoka 19 m, sa koje se pruža prelep pogled na panoramu Aranđelovca, na Venčac, Rudnik, Gledićke planine, Avalu, Kosmaj.

PLAN I PROGRAM PUTA:

7:15 č okupljanje na parkingu preko puta buvljaka na Novom Beogradu
9:00 č dolazak u Orašac, obilazak i prisustvo svečanom obeležavanju 113 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka
11-12č planiramo polazak na vrh Bukulje
14č dolazak na vrh
14-15:30č druženje na vrhu uz čaj i kafu
15:30 polazak na spuštanje stazom do Bukovičke banje
16:30 dolazak u Bukovičku banju gde nas čeka autobus
17:00 odlazak u etno selo "Brestovi", u podnožju Bukulje, gde planiramo druženje i večeru
19:00 polazak za Beograd
21:00 očekivani dolazak u Beograd

CENA:
1400 din.

U cenu uračunato:
-prevoz
-troškovi vođenja i organizacije

U cenu nije uračunato:
-individualni troškovi članova
-hrana i piće tokom ture i večera u etno selu

Oprema:
Planinarske zimske cipele ili duboka obuća udobna za pešačenje, rezervna obuća, kapa, kišna kabanica, kamašne, rukavice, štapovi, baterijska lampa, rezervna odeća, naočare za sunce.

Hrana i piće:

Dovoljno hrane i vode za ceo dan. Obavezno poneti nešto slatko!

***Svi učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost, dužni su da potpišu izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti i moraju se pridržavati „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS i usmenih uputstava organizatora i vodiča na akciji. Vodič ima pravo da zbog bezbednostnih razloga i nepredviđenih okolnosti promeni rutu tokom pešačenja.

U slučaju vremenski nepogoda, tura se odlaže.

Informacije i rezervacije na:

Tel: 0113670937
Mob: 0611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18č.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio