Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Stara planina pirotski deo - Dojkinci / vodopad Tupavica / Rosomača 26-27/05/2018

Nazad na predhodnu novost «

Stara planina pirotski deo - Dojkinci / vodopad Tupavica / Rosomački lonci

Na istoku naše zemlje nalazi se biser prirode, jedinstvene lepote i neizmernog bogatstva – Stara planina. Na njenim obroncima kriju se brojna sela, izletišta, reke, izvori i vrela, vodopadi, jezera, pećine, manastiri, crkve i stari gradovi.

Nedovoljno istražena i valorizovana, Stara planina nudi savršen odmor uz adrenalin, zabavu i različite ture pešačenja, skijanja, biciklizma, dok sa druge strane pruža mir i tišinu, svojstvenu minulim vremenima, u okolnim selima autentične arhitekture i pejzaža.

Lakša pešačka tura

Subota


◾6.30h polazak iz Beograda
◾11h dolazak u selo Slavinje, gde započinjemo pešačenje koje traje oko pola sata do 45 min i obilazimo klisuru Rosomačke reke - Rosomački lonci/ Slavinjsko grlo. Reka koja pripada slivu reke Visočice, na Staroj planini, stvorila je impozantnu klisuru. Na ulazu se nalazi surova lepota strmih i nepristupačnih litica. Prepuna je malih lonaca (virova) u izdubljenim oknima stena, koji uvećavaju lepotu ove klisure.

Nakon toga, prevozom odlazimo u selo Rsovci, nakon kratkog pešaćenja od 20 min obilazimo crkva Svetog Petra i Pavla (XIII vek) poznatiju kao Pećinska crkva. Jedinstvena je po mnogo čemu, najpre sama njena lokacija u pećini. Poznata je po tome što na severnom zidu ovog svetilišta stoji jedinstvena u hrišćanstvu freska Isusa Hrista koji oslikan kao mlad i ćelav, pa prema stilu i bojama , freska pripada sredini ili drugoj polovini XIII veka. Zatim nastavljamo pešačenje do prelepog "Vrela" koje u vedrim danima ima plavičastu boju koje se nalazi u delu izletišta prema selu Jelovica.
◾Dolazak u smeštaj
◾Večernje druženje
◾Noćenje

Nedelja

◾8h Ustajanje
◾Doručak
◾Pakovanje i napuštanje smeštaja
◾9h polazak na nastavak ture

Krećemo makadamskim putem i prohodne stazice za pešačenje vode nas pored Dojkinačke reke do vodopada Tupavica, koji se nalazi na 4,5 km od sela Dojkinci. Vodopad Tupavica je visok 15 m i jedan od najlepših vodopada na Staroj planini. Do vodopada je potrebno preći reku preskakanjem preko kamenja i improvizovanog “mosta” za one avanturističkog duha, dok ostali mogu prići vodopadu zaobilaznom, manje rizičnom putanjom. Nastavak šetnje započinjemo ka rezervatu Arbinje i gornjem toku Dojkinačke reke sa brojnim slapovima i manjim vodopadima koji se ulivaju u nju, kažu da je to najlepša rečna dolina u Srbiji.

Za početno upoznavanje Stare planine, naša tura se završava obilaskom još jednog manjeg vodopada na početku Arbinja, odakle se vraćamo ka selu Dojkinci ( oko 7 km u povratku).
Obilazak samog srca Arbinja i ostale vodopade ostavljamo za neku sledeću turu.
◾ Povratak u Dojkince

Pešačenje uz Dojkinačku reku i obilazak vodopada Tupavica
Dužina trase – 14km (u oba smera - 2x7km)
Kondiciona težina – 3/10
Tehnička težina – 1/10

◾Odatle nastavljamo dalje za Pirot, šetnja i obilazak Pirota, Pirotske tvrđave.
◾Odlazak na večeru (fakultativno) , gde ćemo imati priliku da probamo pirotske specijalitete (pirotski kačkavalj, peglane kobasice, punjene paprike, vurda, staroplaninski sir, domaće rakije itd.) u Etno kompleksu „Nišavska dolina“. - (Etno kompleks "Nišavska dolina").
◾Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima


***Satnica programa je napisana okvirno pa su moguće manje izmene

Cena: 4490 RSD

U cenu uključeno:
- prevoz
- smeštaj u planinarskom domu
- troškovi vodiča i organizovanja putovanja
- ulaznice za obilazak muzeja Ponišavlja (ako bude radio)

U cenu nije uključeno:
- redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD
- obroci i hrana na turi kao i večera u etno kompleksu "Nišavska dolina"
- individualni troškovi putnika
- hrana i piće

Smeštaj

Smeštaj je odlično uređenim apartmanima u selu Vrelo. Ambijent restorana u prizemlju predstavlja doživljaj za pamćenje .


 


Za pešačenje su neophodne: gojzerice ili duboke cipele, slojevita garderoba, kamašne i štapovi za pešačenje (opciono), zaštitna krema za lice, ranac, baterijska-čeona lampa, min. 2 l vode, hrana iz ranca, overena zdravstvena knjižica.

U slučaju loših vremenskih uslova tura se odlaže.


Informacije i rezervacije na:

Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.

Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 35. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio