Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

TOS dodelio nagradu "Turistički cvet" na Svetski dan turizma

Nazad na predhodnu novost «


Usmeren na temu “Turizam i voda- zaštitimo našu zajedničku budućnost”, Svetski dan turizma će i ove godine istaći odgovornost i posvećenost ove značajne privredne grane očuvanju vitalnih svetskih resursa. Domaćin zvanične proslave 27. septembra će biti Maldivi.

Ovogodišnja tema svetskog dana turizma fokusirana je na značajnu ulogu turizma i doprinos naporima štednje vode širom sveta, u skladi sa deklaravijom Generalne skupštine UN-a 2013 i predstavlja priliku da se dodatno istakne zajednočka odgovornost sektora turizma sa širim ciljevima održivosti.

Turizam i voda - Štitimo našu zajedničku budućnost


Kao grana ekonomije koja donosi bilionsku zaradu, turizam je moćna sila sposobna za rešavanje rešavanje ovog izazova koji nudi efikasna rešenja usmerena ka održivoj budućnosti vodnih resursa.

“Odgovornost turističkog sektora kao jednog od najvećih privrednih sektora u svetu je da preuzme vodeću ulogu i osigura kompanijama i destinacijama da ulažu u adekvatan upravljački tim koji bi se bavio očuvanjem vrednosti vodnih resursa. Ukoliko se osmisli održiva strategija i upravlja se u skladi s njom, turizam može doneti korist i podršku nacionalnim i lokalnim zajednicama u očuvanju voda”, rekao je generalni sekretar UNVTO, Taleb Rifai u svojoj zvaničnoj poruci povodom Svetskog dana turizma 2013. “Pozivam sve one koji rade i koji prate sektor turizma da se pridruže našoj ovogodišnjoj kampanji povodom Svetskog dana turizma i nastave da rade na inovativnim rešenjima za obezbeđivanje održive strategije za očuvanje vodnih resursa širom sveta.”

Čista, dostupna voda je od vitalnog značaja za turizam i upravi takvu vodu koristi većina kompanija iz ovog sektora, od hotela i restorana do rekreativnih objekata i transporta. Još važnije je da ja tzv. “vodeni turizam” u porastu, a mnoge svetske obale, jezera i močvare se nalaze među najpopularnijim turističkim destinacijama.

Svetski dan turizma će biti jedinstvena prilika da se suačimo sa izazovima sa kojima se suočavaju vode u turizmu i sagledamo mere koje se preduzimaju od strane sektora za zaštitu i promovisanje vodnih resursa kako bi lokalne zajednice koje svoj turizam baziraju upravo na tome iimale koristi.

Na Svetski dan turizma, u prostorijama Turističke organizacije Srbije održana je svečana dodela nagrade „Turistički cvet“. Za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma nagrađeni su:

Turistička organizacija


GRADSKA TURISTIČKA ORGANIZACIJA „KRAGUJEVAC“


Srbija raspolaže značajnim turističkim potencijalima. Da bi ti potencijali postali turistički proizvod veoma su važne aktivnosti lokalnih turističkih organizacija. Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ postavljanjem turističke signalizacije, interaktivnog izloga, tabli sa turističkim mapama, radom informativnog centra i suvenirnice, doprinosi povećanju broja turista. Organizuje i obilaske grada, podržava i učestvuje u organizovanju manifestacija na teritoriji grada Kragujevca. Nosilac je izrade strateškog Master plana održivog razvoja planine Rudnik za 5 gradova i opština: Čačak, Gornji Milanovac, Topola, Knić i Kragujevac. Aktivnosti na razvoju seoskog turizma u 56 sela na teritoriji Kragujevca doprinele su da sve veći broj gostiju provodi odmor u seoskim domaćinstvima.Izrađen je promotivni film „Udahnite Šumadiju punim plućima“, kao i spot na četiri jezika. Sve ove, kao i brojne druge aktivnosti doprinose pozicioniranju Kragujevca kao turističke destinacije.

Turistička manifestacija

MEĐUNARODNI AMBIJENTALNI POZORIŠNI FESTIVAL „TVRĐAVA TEATAR“, SMEDEREVO

Brojni su razlozi koji motivišu ljude na putovanje. Upoznavanje sa kulturnim nasleđem svakako je jedno od najvažnijih motiva. U to bi mogli da svrstamo i događaje koji se organizuju u zanimljivom i nesvakidašnjem ambijentu. „Tvrđava teatar“ je najmlađi pozorišni festival u Srbiji koji je osnovan pre pet godina, upravo kao odgovor na izraženu potrebu umetnika i publike Srbije za savremenim ambijentalnim predstavljanjem vrhunskih teatarskih postavki. Do sada programe ovog festivala videlo je više od 100.000 posetilaca. Ova manifestacija je takođe doprinela utvrđivanju kulturnog identiteta grada koji je objedinio kulturnu i turističku ponudu i promociju Smedereva kao grada, i Smederevske tvrđave kao idealnog prostora za prezentaciju visokih umetničkih dometa.

Receptivna turistička agencija

POKLONIČKA AGENCIJA SPC „DOBROČINSTVO“, BEOGRAD


Prema podacima Svetske turističke organizacije, broj turista u međunarodnom turističkom prometu u 2012. godini po prvi put je premašio broj od 1 milijarde ukupnih dolazaka. Od tog broja oko polovina putuje preko turističkih agencija. Kada je motiv putovanja turista religijskog karaktera, agencija „Dobročinstvo“ ima dugogodišnje iskustvo. Pored turista iz Srbije, među mnogobrojnim grupama iz inostranstva bilo je Srba iz dijaspore, vernika iz Poljske i Francuske, Italije, Austrije, Slovenije, Velike Britanije, Nemačke, Amerike… Da religijski turizam ima veliki potencijal, svedoči i period 2012. i 2013. godine kada su u susret, i na samu godinu velikog jubileja 1700. godina Milanskog edikta mnogi turisti pristigli u Srbiju. Povodom obeležavanja pomenutog jubileja agencija „Dobročinstvo“ je pored grada Niša, turiste povela da obiđu i druge bisere srpske države, naše duhovno, umetničko i istorijsko blago Žiče, Studenice, Sopoćana, Manasije, Ravanice, fruškogorske Svete Gore…

Ugostiteljski objekat za smeštaj

SEOSKO TURISTIČKO DOMAĆINSTVO „GOLIJSKI KONACI“, IVANjICA

Seoski turizam predstavlja jedan od značajnijih turističkih proizvoda Srbije. Netaknuta priroda, domaća hrana, aktivni odmor u prirodi i izleti, kao i smeštaj u seoskim domaćinstvima, etno selima ili salašima, čine odmor koji ima sve veću tražnju. „Golijski konaci“ se nalaze nadomak Ivanjice na 13-om kilometru ka Goliji, u selu Komadine. Tokom cele godine udoban smeštaj i dobra hrana privlače sve one kojima je potreban mir i odmor u prirodi. Zaljubitelje aktivnog odmora i adrenalina u ponudi su kvadricikli, motorne sanke, obeležene pešačke staze, dečiji zabavni park, izleti i do 1.833 metara nadmorske visine, branje šumskih plodova, obilazakgolijskih jezera kao posebne atrakcije gde se može uživati u panoramskom razgledanju.


Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga


JAVNO PREDUZEĆE „NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA“

Ubrzan način života, posebno u gradu, sve više stvara potrebu kod savremenog čoveka da ode u prirodu. Kod nas postoje brojne destinacije u čijoj ponudi je upravo priroda, a nacionalni parkovi su sigurno ti koji nude i različite sadržaje. Nacionalni park Fruška gora je najstariji nacionalni park Srbije.  Na Fruškoj gori se nalazi 15 jezera, 16 manastira, 7 izletišta. Sremski Karlovci takođe predstavljaju značajnu kulturnu i istorijsku celinu. Ova planina je prepoznatljiva i po proizvodnji vina i brojnim vinskim podrumima, kao i po banji Vrdnik. Ove godine turistička ponuda Nacionalnog parka obogaćena je otvaranjem Eko kamping odmarališta na izletištu Stražilovo, koji predstavlja prvi kamp ovakve vrste izgrađen u Srbiji. Dodatni sadržaji Nacionalnog parka su tematske edukativne pešačke ture vezane za upoznavanje sa biljnim i životinjskim svetom, kao i poznati sportski i turistički događaj “Fruškogorski maraton“.


 ANA PETROVIĆ, AUTOR SUVENIRA


Kaže se da od putovanja očekujemo doživljaj. Da bismo naše sećanje na doživljaj produžili, obično kupujemo nešto što će nas podsećati na to putovanje – suvenir. Gospođa Ana Petrović razvija specifičan i prepoznatljiv stil u proizvodnji suvenira. Inspiracija za nagrađeni set suvenira proistekla je iz saradnje sa proizvođačima suvenira na Mećavniku. Suveniri su motivisani tradicijom Srbije, oslikani rukom, bogatog kolorita i prilagođeni svakodnevnoj upotrebi.


Specijalne nagrade van konkurencije


MATEMATIČKA GIMNAZIJA, BEOGRAD


Matematička gimnazija je jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Od posebnog značaja je dvosmerna saradnja sa Univerzitetom u Beogradu, Matematičkim institutom SANU i Institutom za fiziku. Ugledu Matematičke gimnazije i njenoj afirmaciji kod nas i u svetu najviše su doprineli uspesi naših učenika postignuti u školi, na studijama i takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. I ove godine na međunarodnim olimpijadama iz matematike i fizike (Kolumbija i Danska), balkanskoj olimpijadi i juniorskoj olimpijadi iz matematike (Kipar i Turska), međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (Grčka), učenici Matematičke gimnazije osvojili su brojne medalje i pohvale.


MUZEJ NIKOLE TESLE U BEOGRADU


Osnovan 1952. godine, Muzej Nikole Tesle ima dvojaku ulogu: da bude ustanova zaštite i da svojim delovanjem svedoči o Teslinim genijalnim pronalascima, naučnim dostignućima i idejama. Kao posednik, čuvar i promoter Tesline zaostavštine, Muzej Nikole Tesle postaje svetska tačka i svojevrsni centar interesovanja i okupljanja kako naučnika i istraživača, tako i najrazličitijih kategorija publike. Muzej je realizovao i preko 100 izložbenih postavki u našoj zemlji i u preko 20 zemalja na četiri kontinenta, koje je u poslednjih nekoliko godina videlo preko milion posetilaca. Zahvaljujući brojnim aktivnostima Muzeja, usmerenih na promociju Teslinog genijalnog dela, interesovanje za Nikolu Teslu je veće nego ikada. O tome svedoči i sve veći broj posetilaca stalne postavke Muzeja, koji iz godine u godinu beleži rekordne posete u svojoj višedecenijskoj istoriji. U toku 2013. godine Muzej je ostvario rekord u svojoj istoriji dugoj 60 godina – 40.000 posetilaca iz čitavog sveta.

Izvor: TOS
 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Napiši putopis o destinaciji u Republici Srbiji
Napiši putopis o destinaciji u Republici Srbiji
Ovom prilikom obaveštavamo sve naše drage članove, i molimo vas da prenesete dalje glas o konkursu za novinarsku nagradu ove fondacije – za najbolje napisan putopis o destinaciji u Republici Srbiji.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio