Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Osvajanje Kajmakčalana (povodom 100 godina od velike bitke) | 16-18/9/2016

Nazad na predhodnu novost «

Kajmakcalan

"Mojim div-junacima neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine."    - Posveta Aleksandra Karađorđevića na spomen kapeli.

-Dužina treka 8 km (ukupno)
-Ukupan savladan uspon 500m
-Najniža tačka treka 2040 m
-Najviša tačka treka 2521 m
-Kondiciona težina 2/10
-Tehnička težina 1/10


1916 - 2016

Ovaj putovanje organizujemo povodom 100 godina jedne od najznačajnijih bitaka srpske vojske, posle napuštanja otadžbine i povlačenja preko Albanije.

Osvajamo Kajmačalan, koji predstavlja večiti spomenik i "KAPIJU SRPSKE SLOBODE", da odamo počast DIVJUNACIMA, koji su dali svoje živote za oslobođenje srpske države u Prvom svetskom ratu.

PROGRAM:

PETAK 16. SEPTEMBAR:
22č. polazak iz Beograda

SUBOTA: 17 SEPTEMBAR
10č. dolazak u Ski centar "Voras" sa Grčke strane
10-14č. pešačenje do vrha Kajmakčalan, do kapele i spomen kosturinice na vrhu, paljenje sveća i odavanje počasti srskim herojima, koji su dali život na "KAPIJI SRPSKE SLOBODE"
14č polazak za Skočivir
18č dolazak u Skočivor:smeštaj, večera i slobodno vreme

NEDELjA: 18. SEPTEMBAR
7č -11č. polazak u obilazak srpskih vojnih groblja iz Prvog svetskog rata u Skočiviru (2 groblja), Dobroveni (2 groblja), Živojno (1 groblje), Zgrada vrhovne komande u Selu Bač i SRPSKO VOJNIČKO GROBLjE I FRANCUSKO VOJNIČKO GROBLjE U BITOLjU.
22č dolazak u Beograd


OSVAJANjE KAJMAKČALANA 1916:

Stazom smrti i neopisive patnje srpski vojnici su napustili otadžbinu u zimu 1915. godine. Na toploti grčkog i afričkog sunca život se vratio u izmučena tela, ruke su dovoljno ojačale da podignu pušku, da zamahnu bajonetom. Nahranjeni i obučeni, ponovo su se našli na frontu, željni bitke, željni OTADžBINE.

U septembru 1916. pred srpskim vojnicima je stajao ogroman izazov. Ogroman kao planina. I to ne bilo koja, već 2,525 metara visoka planina Nidža, na granici Grčke i okupirane Srbije. Srpski rovovi su bili ukopani nekoliko stotina metara ispod vrha, zaklonjeni senkom planine, sa stalnim pogledom na preteće cevi bugarskih topova. Na planinskom vrhu se uzdizao “Borisov grad”, utvrđenje sačinjeno od nepreglednih redova rovova, mitraljeskih gnezda i skrivenih haubica. Bugari su ga nazvali po svom caru, jer su smatrali da je neosvojiv. Za Srbe, pogleda stalno uprtog u nebo, strašni planinski vrh Kajmakčalan bio je “KAPIJA SLOBODE". Na tim stenama je počinjala Srbija, na tim padinama okićenim bodljikavom žicom bio je prag otadžbine.
Vrhovna komanda je naredila juriš 12. septembra. Osamnaest dugih dana Kajmakčalan nije bio deo ovog sveta, njegovi visoki vrhovi spustili su se u srce pakla. Nebrojeno puta srpski vojnici su jurišali, telima punili rovove, golim rukama kidali bodljikavu žicu i ostajali da vise razapeti na njoj, pokošeni mitraljeskim rafalom. Vojnici su pričali da je na vrhu vladao toliki haos da se teško razaznavalo ko se sa kim bije. Zato su skidali bajonete sa pušaka, uzimali ih u golu ruku, a drugom bi držali šlem na glavi, jer je on bio sve što ih je razlikovalo od bugarskih vojnika.

Konačno, 30. septembra vetar je oterao maglu sa planiskog vrha. Bio je niži za četiri metara, raznesen granatama srpske artiljerije. Utvrđenje je bilo u ruševinama. Na centru se vijorila srpska zastava. Okolni vrhovi su još bili posednuti Bugarima, koji su gađali srpske položaje, nadajući se da će ponovo preoteti vrh. Uzalud. Nije bilo te zemaljske vojske koja je sa tog hladnog kamena mogla oterati srpske vojnike. Seljaci iz daleke Šumadije, sa obala Drine, sa zlatnih ravnica kraj Skoplja…dolazili su do granične linije na vrhu, padali na zemlju i zasipali je poljupcima i suzama u koje je stala ljubav koju su prema otadžbini, slobodi, rodnim livadama, selima, domovima i bližnjima nosili, gde god da ih je život bacio.
U narednim danima čitava planina je pala u srpske ruke. Bugari su bežali u haosu, ostavljajući za sobom artiljeriju, namirnice, prazne rovove.Nije bilo vraćanja unazad, samo još korak više i korak bliže domovini, rodnom selu, ženama i deci koja su ih godinama željno iščekivala. Pao je i Bitolj, prvi oslobođeni grad u Srbiji. Prva stopa zemlje bila je slobodna. Tela mrtvih vojnika su pokupljena i smeštena u kosturnici na vrhu planine. Tamo gde im je i mesto. Na Kapiji slobode koju su svojim životom otvorili.

Posle rata na Kajmakčalanu je podignuta mala kapela i spomen obeležje srpskim herojima. U kapeli je smešten ćup u koji je položeno srce Arčibalda Rajsa. Švajcarac je zavoleo Srbe kao sopstveni narod, divio se herojima Kajmakčalana sa kojima je delio dobro i zlo i ostavio u amanet da mu srce zauvek leži sa njima. Želja mu nije ispunjena, jer su tokom Drugog svetskog rata Bugari srce ukrali, odneli ga i bacili neznano gde.


CENA: 5000 din.

U cenu uračunato:
-prevoz
-obilasci
-noćenje

U cenu nisu uračunati individualni troškovi i obavezna godišnja članarina Srbija za mlade 400 rsd


PRIJAVE:

061/1627226
srbijazamlade@gmail.com
Balkanska 18 (TC Ivanijum, lokal 99)
Radnim danima 10-18č

Minimaln broj članova za realizaciju ove ture je 40. Putovanje može biti realizovane i sa manjim brojem članova uz korekciju cene. Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pred polazak na putovanje ili do raspoloživosti mesta.  Uz ovaj program važe pravilnik i opšti uslovi putovanja organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Nacionalni park Đerdap
Nacionalni park Đerdap
Nacionalni park Đerdap je dobio ime po najlepšoj i najupečatljivijoj klisuri na celom toku Dunava. Đerdapska klisura je najveća klisura probojnica u Evropi. Sastoji se od četri klisure i tri kotline koje su raspoređene sledećim redom: Golubačka klisura,
Ovčarsko-Kablarska klisura
Ovčarsko-Kablarska klisura
Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Spada u ona područja Srbije koja svojim prirodnim vrednostima i spomenički
Forum mladih lidera Srbije YES! Youth. Energy. Spirit.
Forum mladih lidera Srbije YES! Youth. Energy. Spirit.
Business Info Group i nedeljnik VREME pod pokroviteljstvom Radio televizije Srbije organizuju trodnevni događaj “Forum mladih lidera Srbije – YES!”. Forum ima za cilj da okupi 100 mladih lidera iz cele Srbije, poveže ih, motiviše za pokretanje inicijativ

prijatelji sajta
Tara Planina
Tara PlaninaFacebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2016 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio