Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

HOMOLJSKE PLANINE | 2 pećine i 1 vrh | 29/03/2020 ODLOŽENO - DIN 2200

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Homoljske planine - pešačka tura 

Pećina Ravništarka i Ceremošnja / vrh Štubej

TERMIN: 29.03.2020.

-Staza je laka
-Dužina staze 14 km
-Najniža tačka 290 mnv
-Najviša tačka 940 mnv
-Ukupan uspon 650 mObilazimo:

1. Pećinu "Ravništarku" koja se nalazi na nadmorskoj visini od 406m. Staza kroz pećinu iznosi 550m i ima odvojeni ulaz od izlaza tj. nismo se vraćali istim putem. Temperatura je konstantna i iznosi 8°C, a vlažnost vazduha je velika i iznosi od 98-100%. Pećina spada u mlađe rečne pećine, tako da ona još uvek stvara pećinske ukrase. Kroz nju protiče potok Ponorac, koji se iz Kučanjske reke uliva u reku Pek. Sastoji se iz 9 celina.Staza u jednom delu je na 88m ispod zemlje. Pećina obiluje ukrasima, kojima su meštani pripisali razna imena u zavisnosti od toga na šta ih podsećaju.


2. Veliki Štubej, ili samo Štubej, kako ga najčešće zovu je planinski vrh koji se nalazi na 940m nadmorske visine. To je najveći vrh na Homoljskim planinama i vrh koji je dosta posećen zahvaljujući blizini pećine Ceremošnja i Ravništarka, kao i vodopada Sige. Spada u kategoriju lako osvojivih vrhova, do kojih se stiže laganom šetnjom kroz šumu i pašnjake. Sa samog vrha Veliki Štubej, ne pruža se pogled od koga zastaje dah, ali se vredi popeti na njega. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se vidikovac Hajdučki kladenac, sa koga "puca" veličanstven pogled prema Rumuniji, a nešto malo dalje i vrh Čuček, sa koga se takođe pruža veličanstven pogled na okolinu.

3. Pećinu Ceremošnju koja se nalazi na severo-istočnim padinama Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 metara.Istraženo je 775 metara pećinskih kanala pećine Ceremošnja, od čega je za turiste pristupačno 431 metara. Ulaz u pećinu Ceremošnju se nalazi na kraju doline Strugarskog potoka. Praćenjem podzemnog toka Strugarskog potoka stiže se do "Arene", ukupne dužine 105 metara, najveće dvorane u pećini Ceremošnja i jedne od najlepših u Srbiji. Ima oblik amfiteatra, prečnika je 50 metara i visine 20 metara. Bigrene kadice, kao deo pećinskog nakita, zauzimaju jedan deo dvorane. One su kaskadne i tokom proleća se pune vodom, pa liče na mala jezerca. Oblik koji me je svojom impozantnom veličinom ostavio bez teksta i nosi naziv Vodopad. Kupola je prekrivena belim krečnjakom, ukrašena je brojnim stalaktitima i providnim draperijama. Posebnu pažnju privlači 5 metara visok stalagmit "Lepa Vlajna", koji podseća na ženu obučenu u tradicionalnu narodnu nošnju.

Drugi poznati deo pećine su Ponorske dvorane i potrebno da se prođe kroz uzani prolaz pod nazivom Dveri da se dođe do njih. To je pregradni draperijski zid, koji podseća na oltarske dveri. Nekada davno su Arena i Ponorska dvorana bile jedan entitet, ali ih je priroda pregradila draperijskim zidom. Međutim, kao da je mislila na budućnost ove pećini, ona je ostavila taman toliki prolaz da se napravi turistička staza. Na jednom kraju dvorane se nalazi stalagmit Pećinska jelka, koja zaista liči na okamenjenu jelku. Treća dvorana je Andezitska dvorana koja ima kružnu stazu i krasi je snežno beli tavanički nakit.

homoljske planine

PROGRAM:

-6h polazak iz Beograda 
-9:00 dolazak u selo Ravnište - odakle kreće pešačka tura
-9:10-9:50 obilazak pećine "Ravništarke"
-10:00 pešačimo ka vrhu Štubej 940m 
Sa Štubeja šumskim putem dolazimo do jedinog vidikovca sa koga se pruža živopisan pogled na okolna sela i planine.
-15:30-16:30 Obilazak pećine Ceremošnje
-16:30-18:30 Večera u restoranu "Ceremošnja" 
-18:30 Polazak za Beograd
- 22h Očekivani dolazak u Beograd

CENA: 2.200 RSD

U cenu uračunato:
-prevoz (minibus / autobus, klimatizovan, audio)
-troškovi vodiča i organizacije ture

U cenu nije uračunato:
-ulaznice za pećine
-obroci tokom ture
-redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 din.


NAČIN PLAĆANJA: Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Oprema: Cipele (poželjno planinarske), ranac, voda, hrana, rezervna odeća, jakna, kabanica, kamašne, čeona lampa, upaljač, krema za sunce.

**U slučaju vremenskih nepogoda ili nedovoljno prijavljenih tura se odlaže.


INFOMACIJE I REZERVACIJE:

Tel: 011/3670937
Mob.: 0611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com

Krajnji rok za prijavljivanje je 7 dana pred polazak na putovanje ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15.  Uz ovaj program važe pravilnik i opšti uslovi putovanja organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 7 dana pred putovanje.Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio