Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Stara planina pirotski deo - Dojkinci / vodopad Tupavica / Rosomača 17-18/04/2020 ODLOŽENO - DIN 4490

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Stara planina pirotski deo - Dojkinci / vodopad Tupavica / Rosomački lonci

Na istoku naše zemlje nalazi se biser prirode, jedinstvene lepote i neizmernog bogatstva – Stara planina. Na njenim obroncima kriju se brojna sela, izletišta, reke, izvori i vrela, vodopadi, jezera, pećine, manastiri, crkve i stari gradovi.

Nedovoljno istražena i valorizovana, Stara planina nudi savršen odmor uz adrenalin, zabavu i različite ture pešačenja, skijanja, biciklizma, dok sa druge strane pruža mir i tišinu, svojstvenu minulim vremenima, u okolnim selima autentične arhitekture i pejzaža.

Lakša pešačka tura

Subota


- 6.30h polazak iz Beograda
- 11h dolazak u selo Slavinje, gde započinjemo pešačenje koje traje oko pola sata do 45 min i obilazimo klisuru Rosomačke reke - Rosomački lonci/ Slavinjsko grlo. Reka koja pripada slivu reke Visočice, na Staroj planini, stvorila je impozantnu klisuru. Na ulazu se nalazi surova lepota strmih i nepristupačnih litica. Prepuna je malih lonaca (virova) u izdubljenim oknima stena, koji uvećavaju lepotu ove klisure.

Nakon toga, prevozom odlazimo u selo Rsovci, nakon kratkog pešaćenja od 20 min obilazimo crkva Svetog Petra i Pavla (XIII vek) poznatiju kao Pećinska crkva. Jedinstvena je po mnogo čemu, najpre sama njena lokacija u pećini. Poznata je po tome što na severnom zidu ovog svetilišta stoji jedinstvena u hrišćanstvu freska Isusa Hrista koji oslikan kao mlad i ćelav, pa prema stilu i bojama , freska pripada sredini ili drugoj polovini XIII veka. Zatim nastavljamo pešačenje do prelepog "Vrela" koje u vedrim danima ima plavičastu boju koje se nalazi u delu izletišta prema selu Jelovica.
- Dolazak u smeštaj
- Večernje druženje
- Noćenje

Nedelja

- 8h Ustajanje
- Doručak
- Pakovanje i napuštanje smeštaja
- 9h polazak na nastavak ture

Krećemo makadamskim putem i prohodne stazice za pešačenje vode nas pored Dojkinačke reke do vodopada Tupavica, koji se nalazi na 4,5 km od sela Dojkinci. Vodopad Tupavica je visok 15 m i jedan od najlepših vodopada na Staroj planini. Do vodopada je potrebno preći reku preskakanjem preko kamenja i improvizovanog “mosta” za one avanturističkog duha, dok ostali mogu prići vodopadu zaobilaznom, manje rizičnom putanjom. Nastavak šetnje započinjemo ka rezervatu Arbinje i gornjem toku Dojkinačke reke sa brojnim slapovima i manjim vodopadima koji se ulivaju u nju, kažu da je to najlepša rečna dolina u Srbiji.

Za početno upoznavanje Stare planine, naša tura se završava obilaskom još jednog manjeg vodopada na početku Arbinja, odakle se vraćamo ka selu Dojkinci ( oko 7 km u povratku).
Obilazak samog srca Arbinja i ostale vodopade ostavljamo za neku sledeću turu.
- Povratak u Dojkince

Pešačenje uz Dojkinačku reku i obilazak vodopada Tupavica
Dužina trase – 14km (u oba smera - 2x7km)
Kondiciona težina – 3/10
Tehnička težina – 1/10

- Odatle nastavljamo dalje za Pirot, šetnja i obilazak Pirota, Pirotske tvrđave.
- Odlazak na večeru (fakultativno) , gde ćemo imati priliku da probamo pirotske specijalitete (pirotski kačkavalj, peglane kobasice, punjene paprike, vurda, staroplaninski sir, domaće rakije itd.) u Etno kompleksu „Nišavska dolina“. - (Etno kompleks "Nišavska dolina").
- Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima


***Satnica programa je napisana okvirno pa su moguće manje izmene

Cena: 4490 RSD

U cenu uključeno:
- prevoz
- smeštaj u planinarskom domu
- troškovi vodiča i organizovanja putovanja
- ulaznice za obilazak muzeja Ponišavlja (ako bude radio)

U cenu nije uključeno:
- redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD
- obroci i hrana na turi kao i večera u etno kompleksu "Nišavska dolina"
- individualni troškovi putnika
- hrana i piće


NAČIN PLAĆANJA: Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.Smeštaj

Smeštaj je odlično uređenim apartmanima u selu Vrelo. Ambijent restorana u prizemlju predstavlja doživljaj za pamćenje .


 


Za pešačenje su neophodne: gojzerice ili duboke cipele, slojevita garderoba, kamašne i štapovi za pešačenje (opciono), zaštitna krema za lice, ranac, baterijska-čeona lampa, min. 2 l vode, hrana iz ranca, overena zdravstvena knjižica.

U slučaju loših vremenskih uslova tura se odlaže.


Informacije i rezervacije na:

Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.

Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 35. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio