Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

TAORSKA VRELA | pešačka tura 08/03/2020 - DIN 2300

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

TERMIN: 08.03.2020.

Taorska vrela - pešačka tura

Taorska vrela - su jedna od najlepših izvora i slapova u Srbiji. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države SFRJ. Međutim, za potrebe kosjerićkog vodovoda, 80-ih godina prošlog veka, vrela su kaptirana, voda je odvedena, pa je tako narušena i lepota ovih vrela. S obzirom na to da najviše vode ima u rano proleće, logično je da je to idealno doba godine kad vrela u najvećem obimu pokazuju svoj originalni izgled. U ovom predivnom prirodnom prostoru gde se ona nalaze, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog okomitom liticom visine 5 m, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivajuu reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen.


Foto: Vodopadi Srbije

Lakša pešačka tura

-Ukupna dužina staze 15 km
-Kondiciona težina 4/10
-Tehnička težina 1/10


PLAN I PROGRAM PUTA:

- 6 h polazak iz Beograda
- 10:30 h dolazak U Makovište
- 11-17 h pešačka tura Makovište - Donji Taor - Radanovci 
- 17-18:30 h večera u domoćinstvu Stojanović u Ražani (fakultativno)
- 18:30 h polazak za Beograd
- 21:30 h očekivani dolazak u Beograd

Satnica puta je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe.

OPIS STAZE:

Autobus nas ostavlja na raskršću u mestu Makovište, odakle kreće naša pešalka tura. Spuštamo se od raskršća nizbrdo putem, okolo, i kod mosta na Skrapežu skrećemo desno ka Taorskom vrelu. Put je zemljani, utaban i posle par stotina metara dolazimo do mesta gde se voda iz vrela uliva u reku. Odatle penjemo udesno ka vrelu, obilazimo vodenice, a nakon toga se vraćamo do reke. Prelazimo preko drvenog mostića i pratimo makadamski put niz reku. Posle otprilike 1,5 km skrećemo levo kroz potok, prolazimo pokraj izvora za piće I dolazimo do asfaltnog puta u zaseoku Ćirovina. Odatle imamo uspon do spomenika Žikici Jovanoviću - Špancu. Tu je lepo mesto za odmor i osveženje. Od spomenika nastavljamo makadamskim putem nekoliko narednih kilometara kroz šumu, a onda pored seoskih kuća, do silaska na asfaltni put. Odatle se ide par kilometara po tom putu do centra sela Radanovci. Odatle ćemo nastaviti busom do domaćinsta Stojanović.


OPREMA: Duboke cipele (poželjno planinarske), duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, kačket, krema za sunce.

U REZERVI U RANCU PONETI  šuškavavac / windstop jaknu, najmanje 2 majice, kabanicu (ZA SLUČAJ KIŠE), upaljač, lampu (po mogućnosti čeonu).

HRANA I VODA: Dovoljno hrane za ceo dan i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, banane..) jer može da va opadne šećer tokom uspona.

Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.

Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.


CENA: 2.300 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz (Beograd - Makovište - Ražana - Beograd)
- Usluge vodiča
- Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:

- Obroci tokom ture
- Redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

* Doplata za polazak iz Novog Sada 1000 RSD

Informacije i rezervacije na:

Tel: 0113670937
Mob: 0611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18/99, radno vreme 10-18h


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizaciju za mesto polaska i broj vodiča!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio