Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

PROLEĆE NA ŠAR PLANINI - 24-26/5/2019 - DIN 4500

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Ovoga puta posećujemo NP Šar-planinu u proleće, kada je on najlepši. Kada cvetne livade i razlistale listopdane šume i nestvarne četinare posmatramo sa, u pozadini još, snežnim vrhovima. Obilazimo ga u periodu kada ovaj najlepi nacionalni park Srbije buja od života.

Šara je kraljica naših planina, krov Srbije sa 30 vrhova viših od 2500 m, sa 100 cirkova i 70 ledničkih jezera prirodni je muzej glacijalnog reljefa pod otvorenim nebom.

Šar planina je lepotica među srpskim planinama!Uspon na Ošljak (1946 mnv - 2212 mnv)

-Ukupna dužina oko 10 km (slabija grupa) / 16 km (jača grupa)

-Najniža tačka 1515 mnv

-Najviša tačka 1946 / 2212 mnv

-Koniciona težina 5/10


OPCIJA 1 (Nedelja) - grupa sa jačom kondicijom

Uspon do Velikog Jažinačkog jezera (2128 mnv) 

-Ukupna dužina staze 18 km

-Najniža tačka 1560 mnv

-Najviša tačka 2128 mnv

-Kondiciona težina 5/10


OPCIJA 2 (Nedelja) - grupa sa slabijom kondicijom

Uspon do Livadičkog jezera (2173 mnv) 

-Ukupna dužina oko 11 km

-Visinska razlika 450 mnv

-Najniža tačka 1740 mnv

-Najviša tačka 2190 mnv

-Koniciona težina 4/10

Ovo putovanje imaće i humanitarni karakter. Prikupljaćemo pomoć za jednu srpsku višečlanu porodicu iz Štrpca, Pa ko bude želeo moćiće da daj svoj prilog u nekoj robi ili novcu.

 

PETAK

-16.30h polazak iz Beograda. Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za mesto polaska i broj vodiča!

-23h dolazak na Ski centar Brezovica, smeštaj i slobodno vreme. 

-Noćenje

 

SUBOTA 

-Ustajanje oko 6h

-Vožnja autobusom do mesta Prevalac

- 7 - 15h Početak uspona od Prevalca 1.515 mnv, sledi penjanje (25% nagib) do vrha Popovo prase (1.946 mnv, koji je udaljen nešto više od 1 km od Prevalca) koji se nalazi na istočnoj strani Ošljaka. Deo ovog vrha obrastao je četinarskom šumom edemita munike i bora krivulja. Odatle kreće grebenska ruta sve do vrha Bivoli (2.212 mnv) koji je najviši vrh Ošljaka. Oni koji imaju slabiju kondiciju mogu, uz pratnju vodiča) da idu do pola grebena (da bude ukupno 10 km pešačenja). Dužina grebena Ošljaka  od vrha Popovo prase (1.946 m) pa sve do vrha Bivoli je negde oko 6 km.

Povratak grebenom nazad i spuštanje u Prevalac. Na Ošljaku se u proleće okupljaju vekiki tetrebovi, pa ako budemo imali sreće možda i vidimo nekog. 

-Dolazak na smeštaj u popodnevnim satima

-Večera, odmor, druženje uz muziku :)

-Noćenje

 

NEDELjA 

►OPCIJA 1 (Nedelja) - grupa sa jačom kondicijom

-Ustajanje oko 6h

-Pakovanje stvari

Polazak od Suvog potoka, sledi penjanje od nekih 1 km kroz bukovu, a zatim i četinarsku šumu sve do Preslapa sa čije se desne strane nalazi kota Paljenska ledina iznad rezervata Gini vode odakle se pruža prelepi pogled na cirk Velikog Jažinačkog jezera kao i na Suvu reku. Tu sledi kraća  pauza, zatim se kreće kroz četinarsku šumu endemita Molike i Munike prema jugu, Najpre se prolazi kroz Donju šiju (1.832 m) a zatim na Gornju šiju (1.946 m). Izlaskom iz četinarske šume sledi nagrada sa prelepim pogledom na Blateštički cirk sa Crnim kamen iznad njega kao i na cirkove Jažinačkih jezera i Jezerskim vrhovima, Devedenice, Bistru, Ošljak, Ostrvicu i šire okruženje. Posle kraće pauze nastavlja se dalje prema Donjim virovima (jedna grupa može ostati kod Titove vile, koja se nalazi u prelepom prirodnomambijentu), dok druga nastavlja put Velikog Jažinačkom jezeru (2.128 mnv).

►OPCIJA 2 (Nedelja) - grupa sa jačom kondicijom

-Ustajanje oko 7h

-7.45h polazak od Ski centra Brezovica odakle krećemo na uspon do Livadičkog (Štrbačko) jezero 2173 mnv. Povratak istim putem, pogled na Sirinićku Župu, Kosmet, greben Ošljaka, Ostrvicu. Imaćemo priliku za odmor, uživanje u prelepim prirodi i fotografisanje. Vraćamo se do ski centra. Zatim se možemo spuštiti na Durlov potok. Durlov potok leži u istoimenom cirku ispod vrha Crni kamen, koji se nalazi na 2.536 mnv.

-Oko 16.30h polazak nazad za Beograd

-Dolazak u Beograd oko 23.00h

**Cena obroka u odmaralištu je 3 evra doruk i 4€ ručak i večera.

***Na ski centru tokom leta ne radi prodavnica tako da morate sve što vam treba poneti u torbu. Naš savet je da 2 dana pred put napišete listu i kupite unapred sve što vam treba.

****Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča!

OPREMA: Planinarske cipele, duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, štapovi, kačket, krema za sunce, naočare za sunce. U REZERVI U RANCU PONETI: šuškavavac / vetrovku, najmanje 2 majice, KABANICU ( ZA SLUČAJ KIŠE), upaljač, lampu (po mogućnostvi čeonu).

HRANA I VODA: Možete poneti dovoljno hrane (teže kvarljive namirnice) za sve dane ili unapred se javiti za hranu u restoranu odmarališta, zatim najmanje 2l vode na svaki uspon. 
Vodu možete natočiti na Brezovici.

Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

SMEŠTAJ:

1. Odmaralište „SPORT TOURS-a“ se nalazi odmah pored ski staza i žičare, na nadmorskoj visini od 1.730 metara. Kapacitet ovog objekta je do 100 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Svaka soba ima svoje kupatilo. Sobe su čiste, ali smeštaj je skroman i nije za ljude koji traže komfor! Odmaralište poseduje i restoran koji se nalazi u sklopu objekta.

 


CENA: 4500 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz

- Smeštaj dve noći u odmaralištu "Sport Tursa" na ski centru Brezovica

- Usluge vodiča

- Organizacija i vođenje ture


U cenu nije uključeno:

- Obroci tokom ture

- Redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

 

Informacije i rezervacije na:

Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.
Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za broj telefona vodiča i mesto polaska.

Krajnji rok za prijavljivanje je 10 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 35. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd.) od strane organizacije je do 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 10 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.  


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio