Grad Niš je jedan veoma neobičan grad na jugu Srbije. Nalazi se u nišavskoj kotlini, na važnim saobraćajnicama i oduvek je smatran „kapijom Istoka i Zapada“.

19.05.2017.

10 stvari koje morate videti u Nišu i okolini

Autorka: Marta Đorđević

Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a svoj povoljan geografski položaj duguje tome što se na ovom području ukršta više putnih pravaca. Vrlo često je bio osvajan i razaran, ali je zato danas moderan grad, privredni i univerzitetski centar. Ime je dobio, smatra se, po imenu reke na čijim obalama leži. Južnjački temperament, gostoljubivost i srdačnost je ono što je karakteristično za stanovnike ovog grada. Niš i njegova okolina imaju izuzetne predele koje morate posetiti ukoliko dođete u ovaj kraj.

Bogatstvo ovog grada se ogleda ne samo u prirodnim već i u antropogenim vrednostima. Ljudskom rukom su u ovom gradu nastale izuzetne građevine koje su i danas svedoci burne istorije. Ako već dolazite u Niš, da biste doživeli duh tradicije i upoznali se sa istorijom ovog grada, posetite sledeće:

1. Arheološki park Medijana, kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

Medijana
Foto: Turistička organizacija Niš

2. Spomenik na Čegru i Ćele kulu - mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

Ćele kula
Foto: Turistička organizacija Niš

3. Niška tvrđava, koja se nalazi na obali reke Nišave, u samom centru grada i najočuvanija je turska vojna građevina. Očuvane su zidine i kapije ali i sledeći objekti unutar same tvrđave: Lapidarijum-zbirka nadgrobih spomenika, Hamam, Antička ulica, Arsenal, Bali begova džamija, Barutane, Spomenik knezu Milanu Obrenoviću, Zgrada zatvora i Zgrada istorijskog arhiva.

Niška tvrđava
Foto: niscaffe.com

4. Koncentracioni logor na Crvenom krstu jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, danas pretvoren u Spomen-muzej.
logor 12. februar na Crvenom krstu

Koncentracioni logor na Crvenom krstu
Foto: turizamiputovanja.com

5. Niške crkve: crkva Sv.Trojice ili Saborni hram vredno arhitektonsko delo nastalo u vreme Turaka, crkva Sv. Pantelejmona koju je podigao Stefan Nemanja i u kojoj se 1189. sastao sa nemačkim carem Fridrihom I Barbarosom tokom krstaških pohoda, crkva Sv.Nikole, svedok burne istorije grada koja je često menjala svoju versku namenu. U neposrednoj okolini grada nalazi se manastir Svete Bogorodice u Sićevačkoj klisuri, manastir Svetog Jovana - Gornji Matejevac koji je bio stecište ustanika tokom 1841. i mnogi drugi.


Foto: metropolitan.ac.rs

6. Kazandžijsko sokače, nalazi se u Kopitarevoj ulici i jedini je očuvani deo stare niške čaršije, a danas se u ovom delu grada nalaze brojni kafići i restorani. Tu je i spomenik piscu Stevanu Sremcu i njegovom junaku Kalči iz knjige „Ivkova slava“.
Kazandžijsko sokoče

Kazandžijsko sokače Niš
Foto: Thiago Ferreira

7. Suva planina specijalni rezervat prirode sa Tremom, najvišim vrhom 1.809m n.v. i izletištem Bojanine vode.
Suva planina - vrh Trem

Suva planina Trem
Foto: opanak.rs

8. Spomenik prirode Cerjanska pećina, zaštićeno područje i najduža pećina na Balkanu čiji kraj još uvek nije otkriven.
Cerjanska pecina

Cerjanska pecina
Foto: Turistička organizacija Niš

9. Sićevačka klisura - park prirode i zaštićeno područje i Jelašnička klisura sa brojnim prozorcima su atraktivne zbog mogućnosti upražnjavanja aktivnog odmora u prirodi. Ovde možete ići na rafting, slobodno penjanje, planinsko trčanje, planinarenje, mountin biking, off road jeep safari, paraglajding a možete jednostavno uživati u seoskom ambijentu i predivnoj prirodi.
Sicevačka klisura

Sićevačka klisura
Foto: mapio.net

10. Park Čair - kompleks sa sportsko-rekreativnim sadžajima i brojnim kafićima i park Sv.Save.
park Čair

Park Čair
Foto: mediapress.rs

Ali, priča se ovde ne završava. Nemoguće je posetiti grad Niš a ne svratiti bar u neku od čuvenih gradskih kafana i uživati u specijalitetima ovog kraja. Ne propustite priliku da osetite duh ovog kraja i probajte sledeća jela: burek, pihtije, paprike u pavlaci, suve paprike punjene sirom, teleće repove i teleću glavu, jagnjeće sarmice, nišku kavurmu, pohovani mozak, škembiće, crevca, belmuž, prženiju, suve paprike punjene pasuljem, sarmice od vinovog lista, praseće, jagnjeće i teleće pečenje i naravno čuveni roštilj. Dobrodošli!

Niški burek