Nadahnuti novim nezaboravnim putovanjem, hodočašćem koje se razliku od svih naših ostalih putovanja, prenosimo utiske i deo blagodati koja se rečima ne može iskazati.

Velika radost je bila i činjenica da su gotovo svi putnici bili po prvi put na Kosmetu. Nakon ranog polaska iz Beograda, posetili smo Gazimestan i Gračanicu. Daroviti kustos Trojan, poreklom iz Čačka, svojom razboritošću i rečitošću vratio nas je nekoliko vekova u nazad u slavne dane Gračanice. Čuveni freskopis je nakon finalne restauracije video ssvetlost dana, a mi smo imali čast da po prvi put vidimo u punom sjaju restaurirani freskopis.

Stižemo u carski grad Prizren, pa Sv Arhangeli, zadužbina cara Dušana. Žubor Prizrenske Bistrice, koji već tradicionalno dočekuje putnike namernike najavljujući veliko gostoprimstvo, nadaleko čuveno, igumana Mihajla i bratstva manastira. Taj čarobni žubor Prirenske Bistrice, noseći mnogobrojne vode rečica Šarplanine, ostaje duboko u sećanju svima koji prvi put posećuju Sv Arhangele. Smeštamo se po sobama novog, čistog konaka Dušanovog narodnog konaka.


26.10.2022.