Nedostatak informacija o veličanstvenoj prirodi i mogućnostima povoljnijeg skijanja na ''anonimcima'' među našim planinama kod dobrog dela naših stanovnika uzrokuje uverenje da je skijanje finansijski vrlo zahtevno. A ne mora da bude tako. Tu smo da to menjamo.

04.03.2019.

3 destincije za povoljno skijanje u Srbiji

Autor: Darko Gavrilović

Kao i većina toga što nam je nadohvat ruke, tako i mnoga skijališta u našoj zemlji nisu ''in'', bar ne u meri u kojoj ona inostrana ili koliko bismo mi to želeli. Osim u komercijalizovanim izuzecima, gde često cena premašuje svotu koju treba izdvojiti za poznate evropske ski centre ili one u našem okruženju.

Sa druge strane, nedostatak informacija o veličanstvenoj prirodi i mogućnostima povoljnijeg skijanja na ''anonimcima'' među našim planinama kod dobrog dela naših stanovnika uzrokuje uverenje da je skijanje, koje spada u skuplje sportove, finansijski vrlo zahtevno. A ne mora da bude tako. Tu smo da to menjamo.

Uzmimo kao prvi primer Divčibare
Divcibare ski resort

Foto: Divcibare ski resort


Na planini Maljen, na nešto malo više od 2h vožnje od Beograda, nalazi se ovo poznato turističko odredište. Pored neospornih blagotvornih i lekovitih svojstava koje pruža svim svojim posetiocima (vazdušna banja), skijanje na Divčibarama je idealno da se oslobodite početnog straha ako ste početnik, a da ne morate daleko da putujete. Postoji i staza za iskusnije skijaše. Poslednjih godina primetno je značajnije ulaganje i podizanje kvaliteta ovog skijališta.

Stara ski staza je oko 800 m dužine, poseduje ski lift, plave je kategorije i odgovara upravo početnicima u skijanju.

Međutim, na ovoj planini mogu da skijaju i napredniji skijaši. Nova ski staza se nalazi na severnoj strani Crnog vrha i ona je dužine 850 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1091m. Radno vreme žičare je od 9 do 16 časova. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Iznosi za ski pas i iznajmljivanje opreme su povoljni za naše uslove.


Zlatar - za prve skijaške korake

‘’Dobro mesto, prava visina, tamo gde srce kuca jače.’’
Zlatar skijanje


Na ovom mestu i visini definitivno možete da započnete sa skijanjem, ukoliko to niste ranije. Polovina ski staze ''Briježđa'' je plava i pogodna je za početnike. Staza je duga oko 1000m i opslužuju je žičara četvorosed i ski lift.

Naše udruženje svake godine organizuje skijanje na Zlataru kao i školu skijanja za početnike. Mnogi smo proskijali upravo ovde.

Zlatar škola skijanja

Zlatar buja u vegetaciji i prosečna nadmorska visina od 1200-1400m čine ovdašnji vazduh izuzetno kvalitetnim, zbog čega i ova planina uživa status vazdušne banje. Pored učenja da skijate, ovde je gotovo nemoguće ne opustiti se i potpuno relaksirati u nepreglednim šumama Zlatara, uz komad odličnog sira ili heljdopite.

Brezovica - za skijaše avanturiste

Ovde su još uvek na snazi i predrasude sasvim druge vrste – one bezbednosne. Dosadašnje iskustvo nam govori da su te predrasude neosnovane. Ski centar Brezovica se nalazi na severozapadnoj strani planine Šare (teritorija srpske opštine Štrpce), koji je u vlasništvu ‘’Skijališta Srbije’’. Jedinstven je sportsko rekreativni kompleks na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara.

Brezovica skijanje

Skijanje na Brezovici je poseban doživljaj.


Svojom izrazito alpskom prirodom i visokoplaninskim ambijentom neposredna okolina Brezovice podseća na najpoznatije evropske turističke centre. U najvišim delovima vlada prava alpska klima, tako da se sneg zadržava i do 280 dana.

Ski centar je opremljen sa 5 ski-liftova, 5 žičara i 3 mašine za tabanje snega i pripremu staza. Instalirani kapacitet žičara i ski-liftova je prevoz 10.000 skijaša na sat. Najduža staza je 3500 metara.

Ski staze imaju FIS sertifikate što ih čini pogodnim za organizaciju međunarodnih takmičenja i to u disciplinama slalom, veleslalom, spust i super G.

Brezovica skijanje

Brezovica je definitivno magnet za avanturiste, već tri sezone idemo tamo i toplo vam preporučujemo da nam se pridružite ako ste već iskusniji skijaši. Doživljaj je neponovljiv i verujemo da se nećete razočarati.