Istočna Srbija je odavno veoma interesantna i privlačna, što zbog predivne prirode, što zbog obilja mitova i legendi vezanih za ove krajeve. Mešanje stvarnosti i legende, opčijenost bajkovitim krajolicima, vodopadima, pećinama, jamama čine da se mnogi često vraćaju i dublje istražuju mistični istok Srbije.


11.04.2023.

Jedan od poznatijih vodopada je svakako Beli izvorac, i pećina koja viri iza huka vode, koji se stropoštava sa 16 m. Nije ni čudo što su se prema vlaškoj mitologiji baš na platou pored vodopada okupljale i plesale Vlve. One su veoma vitke I visoke vile, obučene u duge bele, a ponekad I zelene haljine, okićene cvetnim vencem, kreću se u grupi i svakoga koga vide omađijaju pesmom i igrom. Žive uglavnom u pećinama, pa kad je potrebno, izlaze.



Skrivena vilinska pećina nije jedina u ovom predelu. Na daljem putu nalaze se još dve omanje pećine – Kozja i Mala pećina. Nisu uređene za posetu, već su samo za avanturiste.

Put dalje vodi do vrha Straž (541m), gde treba zastati I uživati u prelepim vidikovcima karpatskih vrhova. Odavde se izuzetno lepo vide planinski grebeni Stola, Deli Jovana i Malog Krša.

Zatim se krene u spust, ali bajkoviti predeli ne prestaju. Najtoplija preporuka je da samo posmatrate i upijate lepote oko vas. Dok uživate u prirodi, za tili čas ćete već biti kod ogromnog kamenog mosta preko reke Prerast.

Prilično brzo se stiže do jedinstvenog spomenika prirode. Valja prerast ili u narodu poznatija kao Šuplja stena je pod zaštitom države. Kameni mostovi, tzv. prerasti su veoma retki. Prerasti nastaju kao posledica urušavanja tavanice pećine na većoj dužini.
U vlaškoj kulturi u kojoj značajno mesto zauzima mitologija, pećine i prerasti se smatraju izuzetno bitnim, jer predstavljaju konekciju sa onim svetom. Nismo sigurni da li je ovo magija, ali ova mesta nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Štaviše, izgledaju toliko opčinjujuće kao da prolazak kroz njih otvara neke nove dimenzije. Visok je 44m i oduzima dah!

Nakon toga našoj avanturi nije kraj, čeka nas Spomenik prirode od izuzetnog značaja - Rajkova pećina. Smatra se jednom od značajnijih turističkih pećina u Srbiji. Karakteristična je po belim pećinskim ukrasima. Veoma je lepo uređena za posete, osvetljena i posetioci imaju mogućnost da uživaju u lepoti kristala, ukrasa i različitih pećinskih dvorana.

Pođimo zajedno u istraživanje mistične i bajkovite Istočne Srbije, već 15.04.

Očekujemo Vas!