Sama činjenica da koračamo stazama kojima je nekada koračao despot Stefan Lazarević već je dovoljno velika. A kada je to samo početak putovanja, jasno je da nas čeka nešto istinski lepo.

29.05.2017.

Blaga Resave - Srbija u svom sjaju

Autorka: Aleksandra Kekić

Manasija nas dočekuje u svečanoj tišini, opasana zidinama. Taj zvuk nisu narušili čak ni naši glasovi. Upravo tako, ovde se čuje kako zvuči tišina. Freske svedoče priče vekova, a blage monahinje važnost skromnosti. Ovaj manastir krije jednu od suština naše istorije, činjenicu da smo imali identitet oduvek, koji se prepisivao sa papira na papir, pažljivo i temeljno.

Manastir Manasija
 
Odlazimo spremni na ono što nas očekuje. Pravi nastavak priče - susret sa Milenkom Ilićem, čovekom koji je oličenje strpljenja i smirenosti. Njegove makete srpskih i ruskih svetinja vode nas putem duhovnosti i istorije. Park minijatura mesto je gde smo videli kako ideja i trud daju rezultat, ali i ono mnogo važnije - gde smo čuli šta su prave vrednosti i gde smo još jednom opomenuti da vrednujemo ono što zaista to i zaslužuje.

Park maketa
 
Resavska pećina je hladna i mračna, ali nas podseća da je ovde postojao život milionima godina pre nas. Druga najlepša u Evropi, ako posmatramo nakit u njoj. Ružica Aleksov nam prijatnim glasom objašnjava kojim to dvoranama prolazimo i nagovara nas da zapevamo. Stidljivi smo, ali jedan prijatelj nam je osvetlao obraz. Prijatelj čije smo kiflice na kraju putovanja svi probali.
Lisine su bile nešto što je svakoga ostavilo bez daha, a čak ni kapljice sa vodopada Veliki Buk nisu mogle da nas rashlade. Savršena priroda, boje, mirisi, moć. Podsetnik da Srbija krije toliko lepih tajni koje bi trebalo da otrkijemo i prepričamo drugima. Pred polazak belo vino i pastrmka. Definicija hedonizma.

Park maketa
 
Kada smo pomislili da smo videli sve, stigli smo na Krupajsko vrelo. Otkriva samo deo svoje veličanstvenosti, a kada zavirite malo dublje, vidite zapravo šta znači majka priroda. Plavetnilo, sa zelenilom. Čistota i nedokučivost koju krije pećina. Zvuk vode koja pada, koji vas vuče da ostanete ovde satima. Umetničko delo prirode. Katarza.

Krupajsko vrelo
 
Pre polaska za Beograd i Novi Sad posetili smo banju Ždrelo i domaćinstvo Karadžić u Kamenovu, gde smo se okrepili uz čašice domaće rakije i med. A kako i drugačije na srpskom selu.

Blaga Resave ne nose slučajno ovaj naziv. Moglo bi da se kaže i blaga Srbije. Samo mali deo onoga što naša zemlja ima i što treba da cenimo. Dopustite sebi da uživate jedan dan u istinskoj lepoti, koja će vam potvrditi da je sve prolazno, ali da uspomene ostaju.

Hvala na tome Sanji, Marini, Nemanji, Slađanu i svima koji su učestvovali u ovoj turi na bilo koji način.