Ako volite jedinstven spoj ruralnog i urbanog, netipična i originalna mesta sa turbulentnom istorijom, zanimljivom kulturom, bogatim duhovnim nasleđem i živopisnim prizorima, neposrednim i srdačnim ljudima uz dobru hranu i piće, onda je ovo prava ideja za Vaše putovanje.

09.10.2014.

Čarolije ruže vetrova - Zlatibor i Zlatar

Autor: Darko Gavrilović


Izraz "ruža vetrova" često se koristi uz opis planina u Zapadnoj Srbiji, a predstavlja mesto gde se ukrštaju mediteranski i kontinentalni vetrovi, što pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje ljudi. I zaista, ima nešto u tom planinskom vazduhu što nam vraća harmoniju i "puni baterije".

Zlatar

Zlatibor
je jedna od najpopularnijih planina u Srbiji, koju sve više posećuju i strani turisti. Na idealnih 900 m nadmorske visine ova vazdušna banja zarobiće sva vaša čula prelepom prirodom, jezerima, avanturističkim sadržajima, bogatim zimskim programom, dobro uklopljenim sa najmondenskijim kaficima, restoranima, noćnim klubovima i različitim smeštajnom objektima. Ukratko, ova planina nudi za svakog po nešto.

Zlatibor

Ovde ćete biti u prilici da prošetate prelepim stazama, na kojima možete sresti "čoveka žbuna" od kog možete pazariti čajeve i lekovite trave koje nosi u korpi na svojim leđima. Takođe, možete jahati konje prostranim pašnjacima, a zimi možete uživati u aktivnostima na snegu i vožnji u kočijama koje vuku konji. Možete posetiti jednstveni etno muzej pod otvorenim nebom u zlatiborskom selu Sirogojno, gde ćete imati priliku iz prve ruke da vidite život srpskih seljaka ranijih vekova, njihove kuće, graditeljstvo, stvaralaštvo, predmete iz svakodnevnog života, krčme i prodavnice u kojima ćete moći da kupite suvenire domaće radinosti.

Staro selo Sirogojno
Foto: Staro selo Sirogojno

Na putu do Sirogojna možete napraviti pauzu u selu Rožanstvo i posetiti Stopića pećinu i uživati u lepoti bigrenih kada, potoku i vodopadu koji pravi ponornica. Vodiči su sjajni, čućete mnogo zanimljivih priča vezanih za pećinu i simboliku u njoj. Dobro, neke priče su i njihova lična interpretacija :)

Stopića pećina

Obavezno posetite i vodopad u Gostilju, selu udaljenom 25 km od Zlatibora, koji se strmoglavo obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice stvarajući fantastičan prizor i niz manjih vodopada koji na kraju završavaju u reci Katušnici. Pored toga što ćete ovde možda videti vile koje se kupaju, ovaj vodopad je bio izbor naše poznate muzičke grupe SARS za snimanje jednog njihovog spota.

Gostilje vodopad

Leti se možete osvežiti u nekom od jezera nastalih pregrađivanjem planinskih potoka, kao što su "Kod komša", "Boškova voda", "Jokino vrelo" ili "Zlatiborska jezera". Ukoliko ste ljubitelji noćnog provoda, na ovoj planini Vam to neće biti uskraćeno, s obzirom na veliki broj klubova sa različitim muzičkim sadržajima, mada meni je to poslednji motiv kada putijem u ovu destinaciju. Naravno, probajte zlatiborske specijaltete, kažu da im na daleko nema ravnih (pršuta, kajmak, sir...).

Jelovnik Sirogojno staro selo

Puni utisaka nastavljate dalje, ka nešto drugačijoj, ali ne manje zanimljivoj planini Zlataru, mestu na kom su priroda i čovek udruženi na najlepši način pokazali svoje domete. Zarobivši i obuzdavši reku Uvac, ovde su ljudi napravili tri predivna jezera - Uvačko, Zlatarsko i Radojinsko, na kojima možete uživati u kupanju, ribolovu ili veslanju ukoliko ste ljubitelj ovog opuštajućeg sporta.

Kanjon Uvca

U kanjonima Uvca ćete moći da posmatrate predivne i veoma retke ptice - beloglave supove koji su pod zaštitom države. Ovde je njihovo najveće stanište u Evropi, posle zajednice na Gibraltaru, a uloga u prirodi nezamenjiva jer se hrane isključivo uginulim životinjama i tako sprečavaju širenje zaraza.

Beloglavi sup

Boravak na ovoj planini će Vam pružiti mogućnost za šetnju, planinarenje, rekreaciju, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, bavljenje sportom, lovom, ribolovom i drugim aktivnostima u prirodi, a za one koji pokažu interesovanje, obavljanje poljoprivrednih radova. Ovde ćete biti u prilici i da posetite mnogobrojne crkve brvnare, manastir Dubnicu kao i jedinstveno etno selo Štitkovo gde možete popričati sa ljubaznim domacinima tog kraja, nazdraviti uz času šljivovice i pitu od heljde. U ovoj destinaciji se nalazi i jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji (više od 6 km dug), gde Ušačka i Ledena pećina kriju prelepe dvorane i pećinski nakit. Na slici ispod uočićete muški portret sa brkovima. Ulaz u Ledenu pećinu moguć je jedino sa jezera i do nje se dolazi čamcem, a redovno se organizuju i oblasci od strane firme koja upravlja rezervatom ili od strane lokalnih preduzetnika.

Ledena pećina

Za kraj možete posetiti i avantura park koji je smešten ispred hotela Panorama u lepoj borovoj šumi. Meni je trebalo 45 minuta prvi put da prođem sve stanice i toplo prepuručujem svima koji posećuju Zlatar ili su u prolazu ka crnogorskom primorju da svrate. Ako niste ranije posećivali ovakve parkove, ne brinite, uz malu pomoć instruktora brzo ćete "ući u fazon" i onda vam ostaje da se prepustite gravitaciji i spretnosti. Cena je 500 dinara i mogu vam reći da vredi svaki dinar. Ako kojim slučajem planirate leto u Srbiji, razmislite o ovoj planini, iznenadiće vas, siguran sam.

Avantura park Zlatar