Uz puno neočevinanog sunca i vrlo malo zimske idile, Nova godina na obroncima dva dragulja Valjevskih planina – Maljenu i Divčibarima, protekla je u veoma dobroj i veseloj energiji!


23.01.2023.
Doduše naše ture i jesu prepoznatljive po upravo takvoj energiji, ali možete li zamisliti onda kako je proteklo sa pratećom novogodišnjom euforijom!
Luda i raspevana ekipa se zaputila do odmarališta „Stevan Filipović“, gde su naši gosti prokomentarisali da je smeštaj bio odličan i upravo onakav kako smo ga i predstavili i opisali. Prelep prirodni ambijent na 980m je definitivno svima najviše prijao!
Odatle je krenula naša avantura! Vodič Tamara rado je prenela sve utiske, omiljena mesta, staze kao i fotografije sa ove sunčane ture.


Glavno mesto okupljanja: Divči bar - u podnožju ski staze. Iako ništa spektakularan bar, ipak je bio omiljeni za okupljanje, druženje i predah. Pored toga, tu je i Bob. U Bobu se okupljaju lokalci i ostali posetioci Divčibara. Naši putnici su ovde odlazili na finu klopu i živu muziku. A kako je najbolje planinski i seoski turizam doživeti u susretu sa lokalcima i stalnim gostima, verujem da su naši putnici itekako doživeli duh ovog dela Srbije.
Naravno ne smemo izostaviti ni žurke u našoj organizaciji, gde bismo posebno izdvojili onu za doček Nove godine.

Omiljene staze:

1. Crni vrh (1096m) i Velika pleća (1050m)

Crni vrh je drugi najviši vrh Maljena, i na ovoj stazi ekipa je videla i čuveno drvo ljubavi, kao i ljuljašku sa koje se pruža neverovatan pogled. Prošli su i kroz šumicu, dok ih je na vrhu čekalo mnogo sunca i sjajna atmosfera za uživanje u pronstranstvima Zapadne Srbije koja su se pružala kao na dlanu. Nakon uživanja jedan deo ekipe je skratio ovu kružnu stazu, dok su oni izdržljiviji ipak odlučili da se spuste do reke Kamenice i da završe ovu rutu gde drugo nego kod omiljenog Divči bara.

2. Paljba (1051m) i Veliki Kozomor (1007m)

Jedna tura koja je bila u znaku uživanja i bacanja ćebadi, marama i šta god je ko imao, na travu, hvatanju svakog zraka sunca i uživanje u predivnim predelima tokom celog dana.
Pitali smo jednu putnicu da nam prenese utiske o svom prvom putovanju preko Srbije za mlade. Sanja nam prenosi da je od samog početka organizacija bila odlična, pohvaljuje ažurnost našeg tima o informisanju pred samo putovanje preko poruka i grupa, zatim na samoj lokaciji – zadovoljna smeštajem, družinom, žurkama, a posebno ističe predivnu prirodu Divčibara I Maljena. Kaže da je ovo njeno prvo planinarenje i da su joj predeli oduzeli dah! Upoznala je i puno ljudi, sa kojima se odlično družila tokom par dana novogodišnjih praznika. A ono što je bitno posebno istaknuti – ovo je njeno prvo planinarenje! Vratila se prepuna utisaka, odmorna i sigurna da će nam se pridružiti na turama u ovoj 2023. godini.

Ukoliko želite i vi da otkrijete čari ovog dela Srbije, pridružite na pešačkoj turi Divčibare - Maljen (klikni ovde), ili na vreme isplanirajte
Doček Nove 2024. godine na Divčibarima (klikni ovde).

Očekujemo vas :)


Autor: A. Vukomanović