Kelti ga prevedoše kao „dru mi tore“, što znači „voda pod kamenom“, dok se u mitologiji pominje kao „odmaralište bogova sa Olimpa“.

22.05.2023.
Bogat izvorima, rekama, jezerima, samim time i prekrasnim krajolicima, danas nas ne čudi što su bogovi izabrali baš Durmitor kao svoje odmaralište!

Planina za sva čula još je davne 1952. godine proglašena Nacinalnim parkom.

Ovaj planinski predeo bogat je i kulturnim spomenicima još iz vremena antičkog doba, pa sve do danas. Najpoznatiji su oni spomenici iz srednjeg veka poput gradova i utvrđenja, mostova, nekropola i manastira. Tako je Nacionalni park Durmitor postavljen na spisak Svetske kulturne i prirodne baštine, 1980. godine.

Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000 metara nadmorske visine i među njima najviši Bobotov Kuk sa 2523 m. Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. 



Najpoznatije je Crno jezero, ali ne smemo zanemariti ni lepote Ribljeg, Vražjeg, Jablan jezera, Sušičkog, Zelenog vira, Zminičkog itd.

Među najlepšim ukrasima Durmitora su bistre, brze i moćne reke – kanjon Tare, Drage, Sušice, gornji deo kanjonske doline Komarnice. 

Posebno impresionira reka Tara, kako lepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažem kanjona, čineći ga jednim od najlepših u svetu.

Za vas smo pripremili lakše savladive ture, jer zaista i takve postoje na Durmitoru! Namenjene su onima koji nisu još uvek spremni da se upuste u ozbiljnije i zahtevnije avanture osvajanja durmitorskih vrhova, a žele ipak da dožive i upiju lepote durmitorskih jezera, vrhova i predela!

Već početkom juna planiramo da krenemo na vikend avanturu. Prvog dana se penjemo na vrh Crvena greda (2175m), uz obilazak Jablan jezera. Idućeg dana na čuveni Savin kuk (2313m), uz obilazak Vražjeg i Ribljeg jezera.

Zatim u julu još jedna tura! Takođe lakša varijanta – uspon na Veliku Previju (2145m) i drugog dana vrh Prutaš (2393m).

Retko ko Durmitor poseti jednom u životu! Bajkoviti prizori ovog parka se ne zaboravljaju lako i nikako ne ostavljaju zauvek nakon jedne posete – naprotiv, kada sagledate šta vam sve Durmitor može ponuditi, vraćate mu se iznova i iznova, zaljubljujući se u njegove veličanstvene predele!

Očekujemo vas da osvojimo neke od vrhova, dišemo punim plućima na preko 2000m, družimo se, smejemo i u povratku prepričavamo i obećavamo sebi da se vraćamo opet!

Piše: Anđela Vukomanović