Luksuzno kampovanje ili "glamping turizam", idealan je za sve one koji nisu baš voljni da se upuste u klasično kampovanje, bez struje i vode, ali bi ipak želeli da dožive prirodu na pravi način.


10.03.2023.

Glamping je nasuprot kampovanju manje spontan i avanturistički, ali nudi mogućnost da se zbližite sa prirodom, mnogo više nego da odsedate u hotelskom smeštaju.

Glamping objekti obuhvataju moderne šatore, kućice, kontejnere, koji su opremljeni svime što jedna hotelska soba ima – toalet, kuhinja, soba. Uglavnom poseduje i dodatne pogodnosti poput iznajmljivanja čamca, opreme za trening, bazen, flašu pića ili nešto što je karakteristično za kraj u kome se kućica nalazi!

Spavanje u samoj prirodi, uz cvrkut ptica, pirkanje vetra i spektar mirisa iz prirode budi i aktivira sva vaša čula. Još kada, uz sve to, ne morate brinuti da li imate gde da se okupate, da li ćete imati struje, već je vaše prenoćište komforni luksuzni šator u kome možete gledati tv, surfovati na intervetu, kupati se u obližnjoj reci, voziti se čamcem ili ko zna šta sve.. Čini se kao savršen odmor!

Ovakav vid kampovanja u svetu je poznat već više od jedne decenije, ali u Srbiji se tek u poslednje vreme govori o tome.

Najpoznatije glamping lokacije u Srbiji su Fruška Gora, Zasavica, Drina, kamp Bezdan, El Paso Zlatibor, a glamping kućice možete pronaći na jezeru Međuvršje, Negotinu i na Kopaoniku.
Naime, već postoje i glamping prenoćišta u našoj zemlji!

Upravo o ovoj temi bilo je reči i na ovogodišnjoj BITC konferenciji – i zaključak je da će ovaj oblik turizma tek doživeti BUM u Srbiji.

Tri glamping kućice u Srbiji koje su nama zapale za oko su:

1. Kućica Mirka, Moram da ne moram i kućica Mozak na pašu

Ove kućice ne samo što su intresantne po nazivima, već su posebne i po tome što se nalaze u Rezervatu prirode Zasavica. Ova lokacija pruža jedinstevn doživljaj, o kome nema potrebe puno pisati, najbolje je otići i osetiti!

center


2. Drina River Glamping

Nalazi se kod Loznice, u mestu Tešanovića sokak, sav okružen zelenilom. Gostima ove malene autentične kuće na raspolagaju su kajaci, bicikli, oprema za pecanje, oprema za jogu i badminton, kao i đakuzi.



3. Glamping jezero

Ova mala ušuškana kućica nalazi se u opštini Čačak, a u isto vreme i između dve atraktivne planine Zlatibora i Divčibara.



Uglavnom sve ove kućice možete pronaći na booking.com ili airbnb.com.

Usudite se i uživajte u prirodi na ovaj, u našoj zemlji, nov i nesvakidašnji način!

Piše: Anđela Vukomanović