5 razloga zašto posetiti baš ovu planinu

05.07.2023.

Razlozi za posetu planini Jastrebac su mnogobrojni, upravo jer na ovoj, ne toliko atraktivnoj planini, svako može pronaći užitak za sebe! Od ljubitelja prirode, biciklista, planinara, izletnika, ljubitelja vina, istorije do onih koji bi da uživaju u čistom vazduhu i spa i welness sadržajima.

Verovatno ne biste ni pomislili da sve ovo možete pronaći na Jastrebcu.. Ali ova planina nadomak Kruševca je itekako bogata turističkim motivima.

Kada govorimo o prirodnim bogatstvima ne može a da ne bude spomenuto to da je ovo jedna od najšumovitijih planina u ovom delu Evrope. Pored te činjenice, zanimljiv je i podatak da je ovo jedna od najstarijih planina u Srbiji , jer se još u tercijaru izdizala iz mora kao veliko ostrvo.

Veliko ostrvo iz tercijara danas poseduje razne vrste biljaka od značaja – planinski javor, kostrika, zelenika i grab. Simbol Jastrebca je bela breza, koju je Republika Srbija i zaštitila zakonom.

Pored brojnih biljaka koje se mogu naći na ovoj planini, tu su i razne vrste pečuraka i lekovitog bilja.

Sve ove vrednosti mogu privući mnoge ljubitelje prirode.

Ono što predstavlja takođe draž Jastrebca je veštačko jezero blizu vrha. Jezero je čisto i okruženo zelenilom, i prava je oaza za odmor i uživanje. Takođe planina je bogata izvorima i potocima, izražene čistoće i prozirnosti, pa nije retkost videti i rakove i rečne pastrmke.

Sadržaji zbog koji baš treba da posetite Jastrebac su:

1. Ravnište – Omiljeni izletište stanovnika Kruševca. Na Ravništu se nalazi tri hotela, sportski tereni, vikendice kao i gorespomenuto veštačko jezero gde je u toplim danima moguće i kupanje. Pored kupanja prostor je idealan za piknik ili roštilj tokom toplih dana.

2. Planinarenje, biciklizam i pešačenje – pravi raj za ljubitelje ovih aktivnosti. Šetnja gustim šumama pored potoka i izvora do mnogobrojnih vrhova ne ostavlja nikog ravnodušnim. Neki od vrhova su Bele stene (1257m), Stracimir (1390m), Maznice (1140m), a izvori koji su svakako preporuka za posetu su „Majorove česme“ i česme „Dve sestrice“.
Pored staza do vrhova i izvora, ljubitelji kulturno-istorijskih znamenitosti mogu odabrati da pešače do „Crkve Svete Petke“ ili srednjovekovnog utvrđenja „Gradac“.
Jasterbac može biti zanimljiv i zimi, pogotovo onima koji žele da nauče da skijaju, jer je planina opremljena ski liftom i stazom dužine oko 300m.

3. Ribarska banja na obroncima Velikog Jastrebca – jedna od najstarijih i omiljenih banja u vreme Rimljana. Bogata izvorima lekovitih i termalnih voda pruža mogućnosti lečenja svih koštanih oboljenja, reumatizam, povrede zglobova itd. U banji se nalazi 6 termalnih izvora sumporovite lekovite vode, čija temperatura dostiže 42ºC. Dostupne su i welness i spa usluge u vidu masaža, sauna, parnog kupatila i još mnogo štošta.
Bitno je napomenuti i to da je ova banja i klimatsko lečiilište zbog obimnosti šumskih površina i svežeg vazduha, pa se preporučuje i pacijantima sa lakšim oboljenima pluća.

4. Grad Kruševac – Ukoliko ste pak i ljubitelji kulturnog turizma, svakako ne treba preskočiti ovaj grad – prestonicu srednjovekovne Srbije. U Kruševcu ne treba zaobići Arheološki park “Lazarev grad“ i crkvu Lazaricu .

5. Aleksandrovačka župa – Ovo je jedan od bogatijih vinskih regiona koji možete posetiti, ako ste ljubitelji vina. U lokalnim vinskim podrumima možete degustirati vina od autohtonih sorti grožđa – prokupac, smederevka, tamjanika. Ako ste već u župi, preporučujemo posetu Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu .

Istraživači, avanturisti, turisti na samo 20km od Kruševca, nalazi se oaza za sva vaša čula, šta čekate?

Vreme je za pakovanje kofera i uživanje!



Pise: Andjela Vukomanovic