Vodimo vas na pešačenje, kajak i bajs avanturu, na sam sever naše Srbije, prema gradu Somboru, i to u spacijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“, poznatiji kao Evropski Amazon!


30.04.2023.

 

Gornje Podunavlje je zaštićeno prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu reke Dunav.  Deo je velikog rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” koji se nalazi na severozapadu Vojvodine koji čini “Evropski Amazon” i predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, upisan u UNESCO svetsku listu  juna 2017. godine.

Na ovom području se nalazi ogroman broj prirodnih vrednosti, pa je progralešno i za međunarodno značajno stanište ptica, značajno područje za biljke, kao i značajno močvarno vlažno područje.

Gotovo nigde u Evropi ne možemo videti takvu riznicu biološke raznolikosti,  šume, mrestilišta riba, strateške izvore pitke vode koju su stvorile reke Mura, Drava i Dunav. Ovde se mogu sresti orao belorepan, dabar i vidra.

Osim biološke raznovrsnosti, Gornje Podunavlje krasi i autentično kulturno nasleđe. Kao rezultat prilagođavanja velikoj reci i njenim čudima nastali su karakteristični izvorni običaji, nošnje, jezik, riblovni alat, čamci i jela koji privlače goste i Gornje Podunavlje čine atraktivnom destinacijom za posetioce.

Nažalost kao i većina prirodnih područja, postojala je bojazan da će vlažna područja u predelu Gornjeg Podunavlja potpuno nestati, a da će retke i zaštićene životinje potpuno nestati.

Ali da li znate kako je spasen "Evropski Amazon" u Srbiji?

Vođena idejom da je skladan život između čoveka i prirode moguć, Coca-Cola sistem je u saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu – WWF,  pokrenula inicijativu za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava. Coca-Cola se obavezala da će do 2020. godine vratiti prirodi svu vodu koju koristi u proizvodnji napitaka, a plan je ispunila već 2017. godine.

 Ovaj projekat ukupne je vrednosti od 4,4 miliona dolara, a WWF i Coca-Cola su u Srbiji započele pilot projektom obnove bara Šarkanj i Semenjača.

 Zahvaljujući eksperimentalnim metodama koje su razvijene i prvi put primenjene u Srbiji, po modelu korišćenom u našoj zemlji će se raditi i u preostalim zemljama  kroz koje se "Evropski Amazon" prostire. Zahvaljujući ovakvim inicijatvama, vraćena je mozaičnost prirodnih staništa – vlažnih livada, slatina i vodnih "ogledala" u koje su se ponovo vratili beli i žuti lokvanj, močvarna perunika rogoz i sa njima i mnogobrojne vrste ptica močvarica.

Evropski Amazon je naš ponos, koji je u svetu prirodnjaka itekako cenjen i prepoznatljiv!

Čekamo Vas 06.05. u SRP Gornjem Podunavlju!

Piše: Anđela Vukomanović