Pored punog Meseca koji nam osvetljava put tokom cele noci, biće to i noć perseida. Perseidi su najpoznatiji i najlepši meteorski pljusak tokom godine!


07.08.2023.

Jedan od naših najpoznatijih i najomiljenijih događaja godine je odložen čak dva puta zbog loših vremenskih uslova. Međutim, poslednja promena termina na 12-13. avgust donela je radost i još veće uzbuđenje svima! Naime, to je upravo vrhunac aktivnosti “kiše meteora”, što samo znači da će naš doživljaj noćnog uspona biti dodatno ulepšan i unikatan! Pomislili smo da je upravo tako i bilo najbolje da se desi – dva otkazana termina i treća sreća!

Sada nešto detaljnije o tome šta nas očekuje tačno te noći..

Perseidi su popularna meteorološka pojava koja se javlja svake godine u avgustu, obično između 9. i 14. tog meseca. Vrhunac aktivnosti Perseida često se dešava oko 12. i 13. avgusta. Ova kiša meteora je povezana sa kometom Swift-Tuttle, čija prašina i čestice ostavljaju trag dok prolaze kroz Zemljinu orbitu. Kada ovi delovi komete uđu u atmosferu, sudaraju se s njenim gasovima i stvaraju svetle bljeskove na nebu, što je poznato kao "padajuće zvezde" ili meteori.

Perseidi su poznati po svojoj relativno velikoj brzini i svetlini, što ih čini jednom od najimpresivnijih kiša meteora tokom godine. Preporučljivo je posmatrati ih u mestima sa što manje svetlosnog zagađenja, daleko od gradskih svetala, kako bi se bolje videli svetli tragovi meteora.

A mi ćemo se naći upravo na Staroj planini – daleko od gradske vrve i veštačkog osvetljenja!

Dakle, spremite svoje cipele za planinarenje i pripremite se za noćnu avanturu na Staroj planini. Ova jedinstvena letnja avantura je prilika da se prepustite čarima prirode, osetite uzbuđenje visina i povežete sa nebeskim svetlima. Očekujte neočekivano i doživite magiju pod nebom!