Prvo humanitarno putovanje pod nazivom "Metohija za mlade" realizovano smo 8-10. april 2016. pri čemu je sakupljeno 1700e + 27.000 din za izgradnju video nadzora u Goraždevcu. Danas je ova akcija prerasla u tradiciju i broj grupnih odlazaka na Metohiju će uskoro biti dvocifren.

11.04.2016.

Prvo humanitarno putovanje pod nazivom "Metohija za mlade" realizovano smo 8-10. april 2016. pri čemu je sakupljeno 1700e + 27.000 din za izgradnju video nadzora u Goraždevcu. Danas je ova akcija prerasla u tradiciju i broj grupnih odlazaka na Metohiju će uskoro biti dvocifren.

Ovo putovanje je mnogo više od običnog putovanja, a snaga, volja i vera naših koji se bore i opstaju na Metohiji nadahnjuje i dodatno motiviše da pomognemo. Nekada je dovoljno da pomislimo na njih, da ih samo ne zaboravimo. Liturgije u Arhangelima kod Prizrena i Dečanima, obilazak carskog grada Prizrena, Hoče, Zočišta, Goraždevca, Pećke Patrijaršije i Banjske u povratku, nadahnuće, blagodat i radost koju smo doživeli ostaće u najjačim utiscima svih nas. Posebno veče smo imali u Velikoj Hoči gde smo uz zvuke pesama Metohije i Gavrinu harmoniku pevali svi u glas.

Šta o ovom hodočasnom putovanju kaže njegov tvorac pročitajte ispod i, naravno, priključite nam se na sledećoj turi Metohijom za mlade.

"Pre skoro četiri godine prvi put sam čuo pesmu Kosovskih Božura ,,Metohijo moja” i tada sam se prilično zamislio koliko smo mi ustvari sačuvali reč Metohija u nazivu Kosovo i Metohija i koliko smo svesni koje blago imamo u Metohijskom kraju. Razmišljajući na tu temu pala mi je napamet i ideja da organizujemo hodočašće gde ćemo obići naše svetinje i podržati naš narod koji živi na Metohiji.

U aprilu mesecu 2016. godine uspevamo da realizujemo moju zamisao i zahvaljujući Božijoj volji odlazimo na naše prvo hodočašće. I kako je hodočašće proteklo izuzetno, kako je velika blagodat bila, odlučili smo se da nastavimo da organizujemo ovu turu i narednih godina. Suštinski Metohija nije mesto koje će se obići jedanput, da se okače fotografije na društvene mreže, već je to mesto ispovedanja živog Gospoda, naše mesto na koje treba da dolazimo stalno, i iznova tu blagodat i radost koju na Metohiji doživimo prenesemo našoj braći i sestrama koji se plaše i koji nikad nisu došli ovde.
Putovanje smo nazvali ,,Metohija za mlade” kako bismo skrenuli pažnju prvenstveno mladima, jer su oni budućnost, ali i našem narodu uopšte, da ne zaborave Metohiju iz naziva Kosovo i Metohija."

Petar Slavković – jedan od osnivača organizacije Srbija za mlade