Ovo nije samo putovanje kroz prelepu prirodu i predele, već i putovanje kroz vreme. Pitate se kako? Saznajte u narednih nekoliko redova...

09.10.2014.

Misterije istoka Srbije
Autor:
Dragan Mitić

Dolina Dunava
od davnina je predstavljala region koji su naseljavale različite civilizacije od praistorijskih ljudi do danas. Svaka od tih kultura je obeležila jedan period u ljudskoj istoriji i mi danas imamo sreću da je sačuvano bogato kulturno blago iz različitih epoha. Na ovom putovanju turisti se mogu upoznati sa kulturnim nasleđem iz praistorije i to na dva lokaliteta, jedan je u Vinči, a drugi je Lepenski Vir kod Donjeg Milanovca. Neverovatan je osećaj posmatrati skulpture, oružja i oruđe stare između 6 i 7 hiljada godina!


Zatim nas put vodi do perioda sa početka prvog milenijuma i starorimskog utvrđenja Viminacijum nekoliko kilometara od Kostolca. Viminacijum je od 3. Do 5. veka bio glavni glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Danas predstavlja jedan od najočuvanijih lokaliteta iz kasno rimskog carstva. Arheološka istraživanja najsavremenijim metodama i dalje su u toku i stalno se dolazi do novih i zanimljivih otkrića.

Viminacijum


Iz Starog Rima selimo se u srednjovekovnu Srbiju. Svedoci te epohe su dve tvrđave na Dunavu: Smederevska trvđava – najveća ravničarska tvrđava u Evropi i Golubački grad koji se nestvarno podiže sa obale Dunava.

Smederevska tvrđava


Putovanje kroz istoriju završavamo u Rajačkim pimnicama kod Negotina. Od davnina su meštani iz okolnih sela donosili vino u ove pimnice gde su ga zajednički čuvali. Danas se ovde nalazi etno kompleks sa kamenim kućicama iz 19. veka i putnike namernike vraća u neka lepša vremena. Ovde se mogu probati tradicionalna jela i dobra vina karakteristična za Negotinsku krajinu, kao i prenoćiti u nekoj od starinskih kućica opremljenim svim komforom koji očekuje savremeni čovek.

Rajacke pimnice


Pošto je Dunav kroz istoriju bio glavni razlog naseljavanja ovih krajeva, za kraj smo ostavili posetu Nacionalnom parku Đerdap i obilazak Đerdapske klisure, odakle se pruža veličanstven pogled koji je teško opisati rečima, mora se lično doživeti!

Đerdap vidikovac Ploče