Projekat "Mladi u turističkoj industriji" nudi podršku za uspešnu tranziciju mladih koji su završili školovanje na tržište rada. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije, a sprovodi ga Udruženje Srbija za mlade i opština Negotin.

16.05.2020.

Današnje industrije moraju zaposliti mlade kako bi rasle i bile konkurentne na tržištu, a mladim ljudima očajnički treba posao. Uloga turizma postaje sve važnija imajući u vidu da je po prirodi to radno-intenzivan sektor koji grade pre svega mala i srednja preduzeća, i koji ima visoku stopu zaposlenosti žena i mladih. U vreme kada su stope nezaposlenosti drastično porasle, dokazi ukazuju da turistički sektor ostaje jedan od vodećih stvaraoca poslova u Evropi i širom sveta. Ipak, postoji značajna neusklađenost između onoga što je kompanijama potrebno od novih zaposlenih i nedostatka veština u potražnji u moru potencijalnih zaposlenih. Uzimajući u obzir ove činjenice, projektni partneri su se ujedinili da predstave ovaj projekat.

Suočeni sa neizvesnošću kod kuće, mnogi mladi u Srbiji razmišljaju da iskoriste svoju ličnu slobodu napuštajući zemlju u potrazi za boljim mogućnostima obrazovanja i posla u inostranstvu. Da bismo zaustavili „odliv mozgova“, moramo pružiti mladim ljudima prilike za napredak u obrazovanju (i formalno i neformalno ), profesionalno ispunjenje i građansko učešće. Ovaj projekat se fokusira na ovaj prioritet: zapošljavanje mladih. Turizam je važan pokretač ekonomskog i društvenog razvoja. Ovaj sektor podstiče ekonomski rast ostvarujući prihod, zaposlenost, investicije i izvoz. Takođe donosi vredne spin-of koristi, uključujući očuvanje kulturne baštine, poboljšanu infrastrukturu, lokalnu zajednicu i jaču svest o evropskom građanstvu. Veličina, obim i brz rast sektora putovanja i turizma zahteva upečatljiva rešenja za ovu krizu zapošljavanja mladih. Ovaj sektor je jedinstveno pozicioniran da pomogne u vođenju tih napora. Malo je industrija čiji su resursi, stručnost i karijerni putevi podjednako važni za suočavanje sa izazovima sa kojima se mladi danas suočavaju, a čije se poslovanje i širenje uglavnom oslanjaju na obučenu radnu snagu u svim delovima sveta.

O PROJEKTU

Ciljna grupa

Ciljna grupa projekta su nezaposleni mladi bez ili sa niskim nivoom kvalifikacija, "NEET" (mladih bez obrazovanja, zaposlenja i prakse), članovi ranjivih grupa sa posebnom pažnjom na mlade žene i ugorožene grupe. Projekat se realizuje u opštinama Negotin, Bajina Bašta, Nova Varoš, Savski venac, Raška, Niš, Bač i Čačak. Od svih učesnika programa biće uključeno najmanje 40% žena i 15% pripadnika ugroženih grupa.

Šansa za zaposlenje

Uloga turizma postaje sve važnije u sveukupnom privrednom razvoju, s obzirom na to da je u pitanju radno intezivan sektor, izgrađen prvenstveno od malih i srednjih preduzeća, a koji zapošljava veliki broj žena i mladih.


Uspešna saradnja

Projekat je razvijen kako bi se svorile mogućnosti za međusektorsku saradnju sa ciljem organizovanja obrazovnih aktivnosti i drugih inovativnih usluga usmerenih na održivi sistem zapošljavanja mladih.


Naša misija

Obezbeđivanje preduslova za zapošljavanje i samozapođljavanje mladih u sektoru turizma. Podizanje svesti poslodavaca u turističkoj industriji o zapošljavanju pripadnika ugorženih grupa, kako bi se smanjio nivo nezaposlenosti mladih u Srbiji.


Može i u Srbiji!

Fokus projekta je na zapošljavanju mladih. Turizam je važan pokretač ekonomskog i društvenog razvoja. Cilj je mladima pružiti šansu da u svojoj zemlji nauče sve što im je potrebno za uspešno pokretanje i vođenje održivog projekta iz oblasti turizma.


Partneri projekta

Partneri projekta su Nacionalne agencije za zapošljavanje, lokalne vlasti i Centri za socijalni rad koji će učestvovati u selekciji mladih koji će biti uključeni u projektne aktivnosti, kao i društveno odgovorne kompanije u sferi turizma koje će biti uključene u integrisanje mladih ljudi zainteresovanih za rad u sektoru turizma.


Ovim projektom želimo doprineti stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih u turističkoj industriji, kroz direktno uključivanje ciljnih grupa i podršku zainteresovanim stranama. Projekat je podeljen u određen broj aktivnosti od kojih su najznsčsjnije info dani i održavanje treninga.

Više informacija na veb prezentacija projekta.