Najjači utisak na mene je ostavio mali dečak koji je prišao, tražio balon na kome piše "Moja Srbija" i rekao mi: "Ja sam Srbin, ispričaj mi nešto o mojoj Srbiji"

29.06.2015.

Moja Srbija - utisak Slađane Milanović Alargić

Najjači utisak na mene je ostavio mali dečak koji je prišao, tražio balon na kome piše "Moja Srbija" i rekao mi: "Ja sam Srbin, ispričaj mi nešto o mojoj Srbiji". Ispričala sam mu u kratkim crtama i u skladu sa njegovim uzrastom šta je Srbija i zašto smo mi tu, a njegova sreća i osmeh dok je odlazio su bili neprocenjivi.
 
Ove godine u delo je sprovedena ideja o karavanu kroz Srbiju pod nazivom "Moja Srbija", u kom je učestovavlo 10 gradova. Imala sam tu čast da uz grupu od deset ljudi iz organizacije Srbija za mlade budem deo ovog korisnog i nadasve zanimljivog projekta. Prva stanica našeg karavana bio je grad Užice, a zatim smo krenuli put Novog Pazara.


Kada bi trebalo da odlučim koji grad je na mene ostavio lepši i jači utisak, bilo bi veoma teško. Imala sam prilike da obratim pažnju na lepote ovih gradova, na dobre osobine njihovih stanovnika, na specijalitete koji se tamo svakodnevno jedu, budući da je to bio prvi put da ih obilazim. Da li bih dala prednost komplet lepinji i užičkoj pršuti, ili novopazarskim mantijama i ćevapima? Da li me je više oduševio užički trg, ljubaznost i gostoprimljivost Užičana, ili prelepa glavna ulica Novog Pazara, koncert Borisa Režaka, poseta manastiru Đurđevi stupovi, kao i ljubaznost i tolerancija stanovnika ovog grada? Odluka je veoma teška...

Moja Srbija kampanja
 
Ono što je sasvim sigurno, to je da omladina u Užicu i Novom Pazaru zaista jeste motivisana i zainteresovana da nauči mnogo toga novog o svojoj zemlji, što se moglo videti po njihovom velikom odzivu na nagradnu igru u kojoj su tačnim odgovorom na neko pitanje o turističkim zanimljivostima u Srbiji, mogli da osvoje vredna putovanja. Impresivno je to što većini nagradno putovanje i nije bilo toliko važno, već samo to da se makar na neki način uključe u ovaj zabavni i, pre svega, edukativni program. Videli smo kako i mala deca mogu biti veoma zainteresovana i željna znanja, kulturna i skromna. Najjači utisak na mene je ostavio mali dečak koji je prišao, tražio balon na kome piše "Moja Srbija" i rekao mi: "Ja sam Srbin, ispričaj mi nešto o mojoj Srbiji". Ispričala sam mu u kratkim crtama i u skladu sa njegovim uzrastom šta je Srbija i zašto smo mi tu, a njegova sreća i osmeh dok je odlazio su bili neprocenjivi.

Moja Srbija Novi Pazar

Pored toga što smo ljudima, najpre omladini približili svoju zemlju, prva akcija ovog karavana je i nama, učesnicima mnogo toga donela: nova poznanstva, zbližavanje između nas, razvijanje komunikativnih sposobnosti, učvršćenu svest o tome da nacionalnost, veroispovest i boja kože nisu prepreka za nastanak i razvoj velikih prijateljstava i saznanje o tome da svi koji živimo u ovoj, prirodnim i kulturnim resursima bogatoj zemlji, satkanoj od raznolikosti svega i u svim poljima, zapravo činimo jedan narod koji voli svoju kulturu i običaje, a poštuje tuđe. Stoga svi imamo pravo da jednako učestvujemo i uživamo u svemu što ova mala, a velika zemlja nudi.