Doživljaj netaknute prirode i avanture čekaju sve mlade ljubitelje prirode u Nacionalnom parku Prokletije. Sa svojim spektakularnim planinskim vrhovima, kristalno čistim jezerima i bujnim šumama, ovo je destinacija koja će ispuniti sva očekivanja!


03.06.2023.

Zdravo avanturisti i prirodnjaci! Ispred vas je prica o jednom predivnom mestu koje će vas ostaviti bez daha - Nacionalnom parku Prokletije. Ako ste željni avanture, spektakularnih planinskih vrhova i netaknute prirode, ovaj park je upravo ono što tražite!

Prokletije, ime koje zvuči poput nekog divljeg zapadnog filma, zapravo predstavlja jedan od najlepših planinskih masiva u Crnoj Gori. Ovaj park se prostire na jugoistoku zemlje i delom se proteže i preko granice sa susednom Albanijom. 

Odmah da vam kažem, nećete naći prokletstva ovde, već samo čistu prirodu i neverovatne pejzaže!

Prokletije su dom neverovatnih planinskih vrhova koji čekaju da budu osvojeni. Najviši vrh u Crnoj Gori, Zla Kolata, s ponosom se uzdiže na 2.534 m. Zamislite osećaj kada se popnete na vrh i iznad sebe ugledate beskrajno plavo nebo.

Bez obzira jeste li iskusni planinar ili samo želite da osetite tu čarobnu atmosferu, Nacionalni park Prokletije pruža neverovatno iskustvo za sve.

Ali to naravno nije sve! Ovaj park krije i predivna lednička jezera - Plavsko, Hridsko, Ropojansko i Ali-Pašino jezero su samo neka od njih. Kada se oko njih poraste zelena trava i visoki planinski vrhovi, stvaraju prizore koji izgledaju kao iz bajke.

Ako volite da hodate i planinarite, Nacionalni park Prokletije nudi bezbroj pešačkih staza koje će vas odvesti kroz prekrasne šumske predele. Uz svaki korak otkrivate nove vidike i mirise netaknute prirode koji vas opijaju.

Jedan od najuzbudljivijih izleta u ovom parku je uspon na katun Vezirova brada i Maja Podgojs. Smeštena na visini od 2.522 metra, ova planina pruža neverovatne panoramske poglede na okolne vrhove i doline. Uspon na ove vrhove zahteva kondiciju i planinarsko iskustvo, ali nagrada u vidu predivnih pejzaža i osećaja uspeha je neprocenjiva.

Drugi izazovni vrhovi koji se mogu istražiti su Volušnica (1.879 m.n.v.), Talijanka (2.056 m.n.v.) i Popadija (2.057 m.n.v.). Svaki od ovih vrhova pruža jedinstvene poglede i omogućava osećaj bliskosti s prirodom. Uz pravilnu opremu i planinarenje u grupi, ovi vrhovi mogu biti savršena avantura za mlade istraživače.

Nakon planinarenja, poseta Ali-pašinim izvorima je obavezna. Ovi izvori, nazvani po legendarnom osmanskom vojskovođi, predstavljaju izvor pitke vode koja teče iz stenovitog pejzaža. Osvežite se ovde i upijajte mirise i zvuke prirode.

Jedna od najlepših prirodnih atrakcija koju ne smete propustiti je Oko Skakavice, poznato i kao Savino oko. Ova kristalno čista jezera, smeštena u okruženju zelenih šuma, pružaju priliku za relaksaciju i uživanje u netaknutoj prirodi. 

Za dodatnu dozu spektakularnih vodopada, posetićemo vodopad Grlje. Njegova visina od 25 metara i bujna okolina pružaju prizor koji će vas sve oduševiti! Prošetaćemo stazom koja vodi do vodopada i uživati u zvuku silovitog pada vode i svežini koju pruža okolina.

Povedite prijatelje, spakujte svoju opremu i krenite sa nama na nezaboravno putovanje koje će vas povezati s prirodom na jedinstven način. 

Prijavite se ovde!

P
ise : Andjela Vukomanovic