Aktivan ili pasivan, a u isto vreme odmor prepun uživanja i novih doživljaja – to bi bio kratak opis ukoliko je Vaša destinacija Ovčarsko-kablarska klisura!

 

15.03.2023.
Na oko 20km od Čačka, u dolini Zapadne Morave, upravo ova reka usekla je neverovatnu klisuru između dva planinska masiva – Ovčara i Kablara.

Ovaj predeo krije mnoge lepote, vidikovce i aktivnosti za svakoga.

Proglašen je Predelom izuzetnih odlika i pod zaštitom je države. Pored toga poznat je i po bogatstvu kulturno-istorijskog nasleđa, jer se ovde nalazi deset značajnih pravoslavnih manastira i dva sveta mesta.
Svaki od manastira se nalazi u živopisnim predelima, okruženi šumom, vodama i stenama klisure.
Upravo zbog postojanja velikog broja manastira ovaj prostor poznat je i kao „Srpska Sveta Gora“.

Na Srpskoj Svetoj Gori se mogu čuti mnogi mitovi, legende i zanimljive priče, i diviti se arhitekturi mnogobrojnih manastira - Nikolje, Vavedenje, Blagoveštenje, Jovanje...

Ako ste pak više prirodnjački tip turiste, možete se odlučiti za neku od mnogobrojnih planinarskih ili biciklističkih staza Ovčara ili Kablara.

Sve staze su markirane, dobro selektovane i pogodne za sve tipove turista. Staze su od težih i zahtevnijih, do lakih pešačkih, gde se može uživati u krajolicima.

Jedna od zanimljivijih lakih pešačkih tura je, ujedno i jedna od omiljenih – šetnja do Banjskog potoka. Omiljena za fotografe i porodice sa decom, ova kratka staza vodi vas do skrivene zelene vodene oaze. Banjski potok sa ledenom planinskom vodom, u kome se ogledaju okolna stabla raznovrsnog drveća, ne može ostaviti nikoga ravnodušnim. Fotoaparati i telefoni su ovde obavezna oprema, a mi preporučujemo samo predah i uživanje u prizoru.



Za avanturiste tu su, nimalo lake, staze do vrhova Ovčara i Kablara. Iako ne tako visoki planinski masivi, važe za ozbiljnije uspone, ali isto tako na vrhovima Vas očekuju nezaboravni pogledi na Ovčarsko-kablarsku klisuru.



Ukoliko niste raspoloženi za šetnje, planinarenje ili aktivan odmor uopšte, možete se oprobati u vožnji čamcem po jezeru Međuvršje.

Jezero Međuvršje je još jedna zanimljiv tuirstički lokalitet. Na Zapadnoj Moravi, uzvodno od Čačka, na relativno kratkom rasotojanju, podignute su tri betonske brane i stvorena su tri veštačka jezera. To su Parmeničko, Međuvršje i Ovčarsko-kablarsko. Jezero Međuvršje je najveće na Zapadnoj Moravi.  Jezerska voda se koristi za proizvodnju električne energije u hidroelektrani „Međuvršje“. Na desnoj obali jezera uređena je staza za sportski ribolov na kojoj se održavaju međunarodna takmičenja ribolovaca.
Ovo jezero ima veoma povoljan položaj prema drugim turističkim motivima- Ovčarsko-kablarska klisura, Ovčar banja, planine Ovčar i Kablar, kao i veći broj manastira u blizini ovog jezera pruža mogućnost za kompeksniji turistički doživljaj. 
Mogućnost iznajmljivanja turističkog čamca koji će Vas provozati po meandrima i po čuvenom jezeru Međuvršje, uz priču lokalnog vodiča, definitivno bi Vas oduševio i opustio.



Nakon vožnje čamcem, uživanje i pravi odmor se može nastaviti u Ovčar banji, koja se nalazi u samoj klisuri. Posebnu vrednost banje čini termalna lekovita voda temperature 250-380ºC. Wellness centar Kablar nudi usluge smeštaja i različite wellness sadržaje, kao i bazen sa termo-mineralnom vodom. Pored termo-mineralnih izvora Ovčar banja je jedinstvena banja u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerom i zelenilom planina Ovčar i Kablar.

U Ovčarsko – kablarskoj klisuri možete pronaći različite oblike smeštajnih jedinica u zavisnosti od toga kakav tip odmora želite. Od hotela „Kablar“ sa komfornim sobama i uslugama spa i wellness centra, do privatnih kućica i bungalova za iznajmljivanje u neverovatnim zelenim krajolicima, sa pogledom na meandre reke, jezera ili samo na bogatstvo flore.

Ukoliko želite da sa nama otkrijete lepote Ovčarko-kablarske klisure, pridružite nam se već ovog vikenda na našim turama na Ovčaru i Kablaru

Ono što takođe preporučujemo je i jedinstven doživljaj noćnog uspona uz nezaboravan prizor svitanja na vrhu Kablara ovog leta sa našom ekipom!

Piše: Anđela Vukomanović