U poslednjih nekoliko godina Stolovi konačno imaju posećenost i pažnju planinara kakvu zaslužuju!
Čitajte i saznajte zašto da i vi izaberete ovu zanimljivu planinu kao svoj naredni izlet!


25.04.2023.

Naime, ova sada itekako atraktivna planina nalazi se u blizini grada Kraljeva, u Raškom okrugu. Interesantna je i zanimljiva za posetioce po mnogo čemu. Kraljevčani će vam reći da bi svaki stanovnik ovog grada trebalo u životu bar jednom da poseti Stolove, a mi mislimo da bi se to „pravilo“ moglo primeniti i na sve ostale.

Isprva treba spomenuti nesvakidašnji naziv ove planine, koji je nastao kao proizvod mnogih legendi i mitova. Jedan od njih kaže da je nekada davno knez Lazar često dolazio na ove prostore kako bi lovio, pa su svuda postavljani stolovi za obedovanje kneza i njegove svite. Drugi izvori opet imaju teoriju da su Stolovi dobili naziv po prevoju „sedlo“, koji gledan iz ptičije perspektive podseća na sto.

Kako god da su naziv dobili, Stolovi su danas sinonim za narcise, poludivlje konje, utvrđeni grad Maglič, vrhove Kamarište, Usovica i predivnu prirodu koja oduzima dah.

Na osnovu mnogobrojnih pešačkih tura, koje smo vodili na Stolove, evo naših zaključka zašto treba baš ovu planinu da posetite:

1. Divlji narcis – simbol planine

Već više od 50 godina ovaj cvet je povod za organizovanje manifestacije “Narcisu u pohode“ . Održava se svake godine u maju, kada se veliki broj planinara iz cele Srbije uputi prema Kraljevu, dolini Ibra u selu Kamenica. Od ovog sela kreće se blagim usponima na 12km dugu šetnju i uživanje u belom cvetu narcisa, koji je svuda oko vas tokom čitave šetnje,ne samo na vrhu. Do vrha prave se pauze i dugi predasi za upijanje prirodnih lepota.



2. Poludivlji konji

Ono što je idealna situacija je da tokom čuvene manifestacije imate sreće i susretnete se sa poludivljim konjima, koji slobodno šetaju po proplancima i vrhovima planine. Premda, ovaj fenomen može se očekivati i u ostalim delovima godine, pogotovo u proleće i leto.
Priča počinje pre oko 30 godina kada su meštani sela u podnožju Stolova svoje konje puštali da slobodno trče i borave u prirodi tokom leta, kako bi imali manje posla oko njih. Vremenom su se konji osamostalili i počeli da dobijaju osobinje poludivljih konja. Danas ih ima oko 50, iako bi trebalo da ih ima i više, da zime nisu toliko hladne i surove. Nažalost nije retkost da ždrebad uginu od hladnoće ili ih pojedu gladni vukovi. Dešavalo se da ih ljudi ukradu, ali uglavnom je epilog isti – konji bi se uvek vratili na zelene i široke proplanke Stolova – u svoju slobodu.
Svaki posetilac Stolova šeta stazama i proplancima sa jednom dozom uzbuđenosti i ushićenja da će se tu i tamo pojaviti makar jedan konj, u punom svom sjaju – sav ponosan i vitak. A ko zna, možda baš vi budete taj srećnik/ca

3. Uspon do Usovice

U nekim izvorima Usovica, sa visinom 1.375 mnv, spominje se kao najviši vrh Stolova, a pak u drugim se može naići na informacije da je Usovica zapravo samo greben do drugog najvišeg vrha Stolova -Čiker 1.325 mnv.



Bilo kako bilo, sa nama imate priliku i ovog proleća da se popnete do veličanstvenog vrha Usovica.

Ukoliko se odlučite za ovu avanturu, očekuje vas oko 20 km pešačenja, ali i celodnevno uživanje u prirodi i pogledima na okolne vrhove i planine. Usovica je jedan od vrhova na kojima možete da osetite širinu prostora i udahnete prirodu, a sve to je začinjeno neverovatnim osećajem slobode, koji nastaje kada upravite pogled na ove prelepe konje, koje ćete najverovatnije sresti ovde. 

Možete se prijaviti i saznati više ovde!

Piše: Anđela Vukomanović