Po prvi put, ovog proleća, krenimo zajedno u najveći i najstariji Nacionalni park u Hrvatskoj!


23.03.2023.
Kao što već svi verovatno znate, Plitvice predstavljaju Nacionalni park u, susednoj nam, Republici Hrvatskoj. Sa više od milion posetilaca svake godine, jedan je od značajnijih zaštićenih područja, zanimljiv i privlačan po mnogo čemu.

Ovi prekrasni predeli u regiji Lika, smešteni između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješivice, prepoznatljivi su po 16 jezera, koje je formirala reka Korana. Jezera se dele na Gornja i Donja. Gornja i Donja jezera se doslovno prelivaju jedno u drugo, stvarajući vodopade. Pored ovih 16 jezera, po parku se može naići i na manja, koja nemaju ime.

Karakteristične boje, koje se kao i jezera, utapaju jedna u drugu - od tirkizne, preko nijansi smaragdno zelenih, čine lepotu i atraktivnost predela još potpunijim!




Da li ste čuli za legendu o nastanku Plitvičkih jezera?

Naime, Prošćansko jezero, koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini od 638m i drugo je najveće jezero u Nacionalnom parku, prati zanimljiv mit.
Postojala je nekada davno tajanstvena Crna dama, koja je živela na Velebitu, u vilinskom dvoru. Sišla je među ljude, koji su je zbog velike suše molili i prosili za kišu, donela im kišu i stvorila jezera. Prvo jezero je upravo zbog toga Prošćansko – narod ga je isprosio.

Najveće i najdublje jezero je Kozjak, a i za njega je vezana zanimljivost – pre nekoliko stotina godina bilo je podeljeno na 2 jezera, koja je delio jedan vodopad visok 40m.
Kada budemo šetali zemljanim stazama oko Kozjaka, probajte da zamislite baš to ogromno jezero pre oko 400 godina kao 2 jezera! Danas se sa visine, kroz prozirnu vodu jezera, može videti stena gde se nalazio vodopad, i nekada davno delio ovu ogromnu vodenu površinu.

Kada se vratimo u sadašnjost, Plitvička jezera predstavljaju jedan itekako sadržajan park, kojim možete šetati, istraživati, uživati i iznova i iznova se diviti prirodnim lepotama.
Pored šetnji i uživanja, postoji mogućnost iznajmljivanja drvenog čamca, i to baš na jezeru Kozjak!
Pored čamca ovde se nalazi i prostor za piknik, gde možete sesti i upijati prirodne lepote koje vas okružuju.

Na ovom prostoru se nalazi oko 90 vodopada, a među njima je i Veliki slap, kao najviši vodopad u Hrvatskoj. Visok je čak 78m!



Kada ste na Plitvičkim jezerima, svi putevi nekako vode ka Velikom slapu. Tu nastaju sve fotografije iz Nacionalnog parka. Pored omiljenog mesta za fotografisanje, o Velikom slapu se ima štošta čuti! Baš ovde se nalazio prvi kafić na Plitvičkim jezerima, zatim da je ovaj vodopad nastao od potoka Plitvice, dok su svi ostali vodopadi nastali prelivanjem vode iz jezera u jezero.
Veliki slap se nalazi u blizini Ulaza 1, i prepoznaćete ga i pre nego što ga ugledate po grmljavini zvukova, jer se baš tu obrušava najveća količina vode u čitavom Nacionalnom parku.

Na ovom prostoru se nalaze i pećine, životinje, zanimljive biljke, tradicinalna sela, a obilazak svih ovih mnogobrojnih atraktivnosti podeljen je na 8 programa obilazaka. Ono što je dodatna pogodnost je i mobilna aplikacija, pomoću koje možete lako istražiti Nacionalni park.

Sve ove prirodne lepote plus naša dobropoznata energija i duh, može značiti samo savršen vikend u prirodi  – preporučujemo vam da rezervišete svoje mesto za NP Plitvice 07.04. !

Piše: Anđela Vukomanović