Često slušamo razne izgovore za neodlazak na jednu od najlepših sportskih aktivnosti – planinarenje i pešačenje u prirodi.

„Nemam vremena, nemam iskustva, nisam ja za to, nemam opremu“ i bezbroj drugih...


08.05.2023.

 

Ovde ste da bismo Vas ubedili da ipak možete i da ćete se zaljubiti kada jednom samo krenete. Planinarenje je zarazno, zaljubiš se, kreneš, i samo želiš još i još

 

Planinarenje je najlepši sport, mnogi kažu! Zašto?

Jer aktivirate i um i telo na čistom planinskom vazduhu, okruženi drvećem, cvećem, rekama, jezerima i nepreglednim prostranstvima. I to još u društvu ljudi koji dele istu strast kao i vi!

Ono što je potrebno da znate, kada se konačno odlučite na sjajan korak započinjanja karijere u istraživanju planinskih predela, je:

 1. Ukoliko ste neiskusni i sa malom kondicijom birajte lakše i kraće jednodnevne ture – za početak je predlog  Zagajička brda, Fruška Gora, Vršačke planine, pa kada osetite da možete više krenite na Lazarev kanjon, Povlen, Taorska vrela, pa polako na Stolove, Rtanj, Goliju i korak po korak, poželećete Staru planinu, Suvu planinu, možda i Karpate ili Durmitor – višednevna putovanja!

2. 
Uvek gledajte vreme potrebno za prelazak staze – ukoliko piše 7h, to znači da vam je potrebno 7h ukupno za penjanje i spust.

3. 
Kondiciona težina – iako je 3/10, što vama zvuči „lagano“, raspitajte se kod nas ili na internetu šta otprilike da očekujete. Često se početnici pobune, jer ono što je 3/10 za osobu koja je u kondiciji i spreman, za početnike je veći zalogaj.

4. 
Oprema? Poželjno je da imate planinarsku obuću! Jedna od najbitinijih stvari na planinarenju je da zaštite vaše noge, koje trpe najveće opterećenje. Planinarske cipele možete nabaviti po povoljnim cenama u Dekatlonu, Alpini, Ks shoes ili sportskim radnjima u vašim gradovima, gde su često na sniženjima. „Za prvu pomoć“ možete u ovim radnjama pronaći obuću za oko 3000rsd, poneti vodu u flaši i staviti ranac na leđa!

5. 
Ponesite rezervnu odeću za presvlačenje! Preporuka je da ponesete makar rezervnu majicu, jer se tokom šetnje telo zagreje, pa stignete na vrh, ohladite se, i tu može doći do prehlada. Da biste to izbegli, najbolje je presvući se i biti miran.

6. 
Nemam društvo za planinarenje – ko kaže da je potrebno? Često smo slušali ljude da nemaju sa kim, niko od njihoovg društva ne želi da krene ili su lenji. U autobusu sa vama ja najmanje 20 ljudi! Sa svakim od njih imaš makar jednu zajedničku stvar – ljubav prema prirodi i aktivnosti, a ako i nisi druptven, predivno je uživati u svemu što vas okružuje i sam! To nimalo nije čudno ili luzerski – doći sam na planinarenje... Štaviše ima puno ljudi, koji vole isključivo sami da planinare. To je vreme samo za njih.

7. 
Usput se trudite da maksimalno pratite svoj tempo i uživate u prirodi, koja vas okružuje.

8. 
Pravite pauze, kada god osetite potrebu za tim! Na pauzama popijte vodu.

9. 
Disanje uskladite sa kretanjem! Nemojte se zadisati i preznojavati.

10. 
Ponesite najmanje 3l vode, kao i hranu koja će vam davati energiju usput!

11. 
Obeležene staze na planini ćete prepoznati po znakovima na steni, drvetu – crveni krug obojen unutra u belo.

12. 
Nemojte kukati! Kukanje na planini može izazvati nervozu i nemir ostalima iz grupe, potrebno je da jedni druge bodrimo, uz smeh i priču zajedno savladamo eventualno neke teže i zahtevnije uspone! U planinarenju je vaš um dosta u igri!

 

Preporučujemo vam da pogledate naš kalendar putovanja i odaberete nešto za vašu dušu. Izazovite sebe, upoznajte nove ljude, proširite vidike! 

 Piše: Anđela Vukomanović