Zdravo, ja sam Stara planina, za one koji me znaju samo „Stara“. Ja sam (bila) dom mnogima od vas, svedočim o epohama, o godinama, ljudima, promenama, ne zovu me bez razloga Stara planina. Ja sam Balkan, po meni je Balkansko poluostrvo dobilo naziv.

20.01.2017.

Stara planina - dom i sloboda

Autorka: Jelena Todorović, Avanturistička mreža

Zdravo, ja sam Stara planina, za one koji me znaju samo „Stara“. Najduži sam planinski masiv u Srbiji, a pripadam Karpatsko – Balkanskim planinama i pružam se na jugoistoku Srbije. Zapravo ja sam velika planina Balkan (to je moj stari naziv) i u Srbiji obuhvatam opštine Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Moj najdragoceniji deo zaštićen je kao Park Prirode - Prirodno dobro od izuzetnog značaja - I (prve) kategorija sa površinom 114 332 ha. Moj najviši vrh je Midžor, 2.169 mnv. Kleka, hm, nestašna biljka, brzo se širi, stvara nevolje onima koji bi da je pregaze, ali slatka je zar ne? Mnogi je dugo pamte. Kažu da krijem mnoge tajne, prirodna i kulturna bogatstva, a ja ih samo verno čuvam za buduće generacije. Moja priroda je divlja, nedirnuta, neotkrivena. Delić želim da podelim sa vama i verujem da ako ovo čitate, onda ste osoba koja voli i poštuje prirodu. Obećajte da ćete štititi i uvažavati moju prirodu i otkriću vam predivan svet vrhova, vodopada, kanjona i klisura, napićete se lepotom i novom planinskom izvornom energijom.

Ja sam (bila) dom mnogima od vas, svedočim o epohama, o godinama, ljudima, promenama, ne zovu me bez razloga Stara planina. Ja sam Balkan, po meni je Balkansko poluostrvo dobilo naziv.

Kod mene su takođe mnogobrojni outdoor zaljubljenici našli utočište, a grupa skyrunnera je pronašla najbolje staze za trčanje i svake godine dolaze da isprobaju svoje sposobnosti, orijentraciju, izdržljivost, fizičku i psihičku spremnost. Verujem im da rade najbolje i da su moje najlepše i najviše delove prezentovali na najbolji način. O stazama i trkama, raspitajte se kod skyrunnera, koji su otvorili moje kozije stazice, vekovima zabranjene a u službi graničara. Mistični putevi, stare napuštene karaule i površinski izvori su tu, pa čak i na vrhovima preko 1.900mnv.

Čekam vas, dobrodošli ste! Vaša Stara planina

* * * Korisne informacije * * *

Avanture na Staroj planini: https://www.facebook.com/serbia.neat i http://ultrakleka.com
Skyrunneri o Staroj planini - zimi - http://ultrakleka.com/stara-planina
PREPORUKA: Najbolji planinarski dom u Srbiji
Originalni tekst pročitajte ovde.


Reljef Stare planine predstavlja prirodnu vrednost koja se sreće kod malog broja planina u Srbiji. Prostrana je planina sa vrhovima iznad 1400 m, blagim i oštrim usponima, prostranim livadama, rečnim usecima i dolinama.

Na Staroj planini prema podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije ima više od 150 izvora (od kojih je 20-30 kaptirano i pretvoreno u česme). Najnižu temperaturu ima vrelo na Bati (4° C), pod vrhom Vražja glava i predstavlja najhladniji izvor u Srbiji. Rečne tokove Stare planine karakterišu veliki nagibi, usečena rečna korita, česta pojava brzaka i kaskadni slapoviti prelomi, kao i postojanje udubljenja, odnosno džinovskih lonaca.
 
Vodopad Tupavica, po kome je Visok poznat, nаlаzi se u neposrednoj blizini selа Dojkinci i visine je oko 15 metаrа. Najprisupačniji je od svih vodopada na Staroj planini, a od Dojkinaca je udaljen sat i po vremena lagane šetnje.