Pred nama je sada malo teži zadatak – da pokušamo da Vam približimo makar delić ovog bisera Istočne Srbije. S obzirom da se o njoj mnogo priča i prepričava, ne ostaje nam ništa drugo nego da Vam predstavimo razloge zašto da baš sa nama krenete prvi ili hiljadu prvi put u istraživanje ove lepotice. 


19.04.2023.
Kada zaplovite u svet planinarenja i krenete da upoznajete niske, srednje i visoke planine naše zemlje, verovatno čujete savete iskusnijih planinara kako se Stara planina mora uskoro naći na Vašoj listi! Kroz razna upoznavanja i diskusije sa ljubiteljima prirode, o Staroj planini ćete čuti samo reči hvale, i pozive da krenete i sami, jer se to ne može opisati, već doživeti...

Ljudi joj se vraćaju mnogo puta, jer pruža nebrojeno mnogo aktivnosti tokom cele godine. Zimi je prava avantura skijati na ovoj planini, a na jesen, proleće i leto šetnja, obilasci vidikovaca, vodopada, pećina, sela, danju, ili pak noću. U kojem god delu godine da odlučite da je posetite, ubeđujemo vas da nema greške!

Hajmo prvo par osnovnih činjenica, pa da pređemo na stvar – kada, koliko dana i koji tip odmora/aktivnosti da odaberete?

Stara planina je najveća planina u Istočnoj Srbiji, prostire se kao prirodna granica ka Bugarskoj. Venačna je planina poznatih vrhova Midzor (2169m), Babin Zub (1758m), Vrazja glava (1935m),  Srebrna glava (1932m).  Svi ovi golemi vrhovi nisu nimalo laki za savladati, ali vredi! Usput uživate u nezaboravnim predelima, vidikovcima i prizorima koji se retko gde mogu videti..

Poznata je u Srbiji i regionu po bogatstvu vodopada, koji se nalaze relativno blizu jedan drugog. Svaki vodopad ima svoju čar i moć privlačnosti, svaki na svoj način zanimljiv i pak posve drugačiji od onog drugog.

Kako je i nama Stara planina jedna od omiljenih destinacija, kojoj se uvek rado i sa dozom uzbuđenja i radosti vraćamo, pored specijalnih događaja koje smo organizovali na Staroj planini za vas, tu su i standardno nestandardne pešake ture. Nestandardne su naravno jer pešačenje do Babinog zuba i Midzora, i sam boravak tamo nikada ne može biti običan. Standardne, jer ih ima više puta u toku godine. Stalno smo tu da vam ponudimo iznova priliku da otkrijete ove lepote!

Tako vas vodimo 2 dana na pešačenje - jedan dan osvajamo Babin zub, drugi Midzor!

Priroda se u ovom delu Srbije poigrala i veoma zabavila, stvarajući ovaj neponovljiv reljef! Ukoliko želite da u našoj organizaciji posetimo svi zajedno vodopade Stare planine, upoznamo se sa lokalcima, učestvujemo u njihovim poslovima -  krenite sa nama u jedinstvenu i prvi put ove godine, organizovanu VODOPAD TURU, ili Waterfall fest. Ono što nas tamo očekuje u junu ovog leta su– šetnje, potraga za vodopadima, susret sa lokalcima, boravak u poznatom selu Topli Do, svakodnevni wellness i spa tretmani u vidu osveženja pored vodopada! Biće naravno druženja, smeha i svežih planinskih noći. Mnogo više detalja biće opisano u nekom od narednih tekstova, a do tada posetite link Waterfall fest 08-11.06.2023.



Bili ste na Staroj planini mnogo puta, znate skoro svaki ćošak, ili ste pak avanturista u duši i želite nešto novo i uzbudljivo – Moon fest je prava stvar! Naime, ovaj već popularan fest se održava na leto, krajem juna, u noći punog meseca i predstavlja noćni uspon na Midzor. Možete li zamisliti da se celu noć penjete dok je mesec pun i prirodno vam osvetljava put, a u 5h ujutru dočekate izlazak sunca na vrhu.. Prizor koji se ne zaboravlja nikada u životu! Već sve zvuči uzbudljivo, ali tu nije kraj. Postoji i opcija da ostanete na festivalu i uživate u koncertu Ortodoks Kelta, igrama bez granica, poseti crkvi u Donjoj Kamenici, kao i kupanje u Rgoškoj banji. Sve što je potrebno vašem telu i duhu!


Najzanimljivija planina u istočnom delu naše zemlje ne treba više da čeka na vas! Ako ste fizički spremni, odaberite šta vam najviše prija, pripremite sva čula, prijavite se i krećemo.

Čekamo vas da zajedno istražujemo!

Piše Anđela Vukomanović