Na, takozvanoj, kraljici naših planina, dočekali smo Novu 2023. godinu uz već poznatu energiju i zabavu :)


17.02.2023.
Naša ekipa, Srbija za mlade, bila je smeštena u Mitrovcu na Tari – odmaralištu koje se sastoji od sedam paviljona. Svaki paviljon je bio priča za sebe, ali su se na kraju uvek svi okupljali u centralnom.
Čitava tura je bila planirana sa puno tematskih žurki, okupljanja, druženja i obilazaka ovog izuzetno lepog kraja Srbije. Akcenat je stavljen na dobro druženje i energiju, kao po našem starom dobrom običaju. Vodiči su bili sjajni i uvek dostupni putnicima, u pola noći ili dana! Takođe, imponovao je njihov odnos i briga o svima, bez izuzetka, nezavisno ko je iz kog paviljona ili autobusa. Naši mladi vodiči uradili su sjajan posao i ovu turu sa velikim brojem učesnika izneli na odličan način.
Mlada družina zabavu je započela već u autobusu, gde je bilo pesme i smeha, pa je put prošao brzo i neosetno. Nakon smeštaja, ručka i slobodnog vremena, dalje zajedničko druženje se ubrzo nastavilo već prve večeri na maskenbal žurci.
Drugog dana grupa se podelila, pa je jedan deo išao u posetu Zaovinskom jezeru, a drugi na Banjsku stenu. Kako je tura do Zaovina kraća, nakon obilaska vodiči su organizovali ,,igre bez granica“, koje su prošle u sjajnoj atmosferi i takmičarskom duhu.


Zatim je usledila novogodišnja noć, koju je ekipa dočekala uz „meet me“ žurku. Osmišljena je tako što svi izlače papiriće sa imenima partnera, muškarci žene i obrnuto. Čitavo veče prošlo je u istraživačkom duhu i čavrljanju sa novoostvarenim poznanicima. Novogodišnja žurka prošla je ludo, ali već ujutru rano najhrabriji i najizdržljiviji su se uputili na pešačke ture.
Ovog puta smo se rotirali – grupa koja je išla na Zaovine, ovog dana je išla na Banjsku stenu, i obrnuto, pa se nakon pešačenja do Zaovina odigrala još jedna epizoda ,,igara bez granica“.
Nakon toga su se izvlačile i nagrade. Nagrade za prva tri mesta su bile u vidu gratis putovanja i popusta na putovanja preko Srbije za mlade.
Prvog januara su i vodiči su iznenadili ekipu posetom zaštićenog područja „Tepih livade“, koje se nalazi na samo 500m od Mitrovca. Samo područje „Tepih livade“ dobilo je ime po mekom tlu, koje se ugiba pri šetnji, i ovaj fenomen prava je atrakcija.
Veče je bilo rezervisano za centralni paviljon i ,,grafit party“, gde smo ispisivali poruke i crtali jedni drugima po majicama.
Četvrtog dana već smo krenuli nazad, ali našem putešestviju još uvek nije bio kraj. U povratku smo u Kremnima čuli priču o čuvenom Kremanskom proročanstvu, pa posetismo i Kusturičin Drvengrad.



Pitali smo putnicu Anu kakvi su joj utisci sa ovog putovanja.
Najlepši doživljaj: Vedri prvojanuarski uspon na Banjsku stenu, kako zbog prelepog sunčanog dana, tako i zbog same ekipe. Iako je bilo prvo novogodišnje jutro, u 9 časova mala grupa se okupila i krenula u avanturicu. Ana nam prenosi:„ Kako lepše započeti Novu godinu, nego na najlepšem vidikovcu Tare“.
Najjači utisak: Sama organizacija i odnos vodiča prema putnicima. Ana je putovala preko raznih agencija, ali nije doživela ovakav tretman od strane vodiča, tako da je na nju čitava tura ostavila veliki utisak i prenosi da će još mnogo puta putovati sa Srbijom za mlade!
Ukoliko i vi želite da doživite destinacije Srbije na drugačiji i autentičan način, pridružite nam se na nekoj od narednih tura, posetite naš veb sajt i prijavite se!
Ukoliko vam se dopadaju naša višednevna putovanja i ako baš želite da posetite kraljicu naših planina već sada rezervišite svoje mesto za Doček Nove 2024. godine na Tari.

Piše: Anđela Vukomanović