U ovom tekstu ćemo vam pružiti korisne savete kako prevazići strahove i osnažiti sebe, kako biste uživali u avanturama na otvorenom do maksimuma.

26.07.2023.

Naše avanture i aktivnosti na otvorenom mogu biti prilika za stvaranje nezaboravnih trenutaka i iskustava koja nas ispunjavaju srećom i zadovoljstvom. Međutim, za mnoge, suočavanje s nepoznatim terenima i izazovima može izazvati različite strahove i nesigurnosti.

1.Upoznajte se s aktivnostima pre putovanja: Pre nego što krenete na neko putovanje avanturističkog tipa, informišite se detaljno o aktivnostima u kojima ćete učestvovati. Razmislite o tome koliko su te aktivnosti zahtevne i upoznajte se s osnovnim tehnikama i pravilima. Što više saznate unapred, to će vam pomoći da se osećate sigurnije i spremnije.

2. Postavljajte realna očekivanja: Budite realni u vezi s onim što možete očekivati tokom avanture. Svaka avanturistička aktivnost nosi određeni stepen rizika i izazova, ali i nagradu u vidu ispunjenja i sreće.

3.Radite na fizičkoj spremnosti: Ako se osećate nesigurno zbog fizičke spremnosti, pre putovanja posvetite vreme fizičkoj aktivnosti i pripremi. Vežbanje će vam pomoći da povećate kondiciju i izdržljivost, što će vam omogućiti da lakše savladate izazove na putovanju. Možete šetati, trčati, plivati ili trenirate u teretani. Šta god od ovoga da izaberete, sigurno će vam kasnije dobro doći!

4.Usmerite pažnju na pozitivne aspekte: Fokusirajte se na pozitivne aspekte avanture i razmišljajte o tome kako će vas ta iskustva obogatiti – u svakom smislu! Umesto da se fokusirate na strahove, preusmerite svoju pažnju na lepotu prirode koju ćete doživeti i osećaj zadovoljstva nakon što savladate izazove.

5.Radite na tehnici disanja i osnažite svoj um: Tehnike disanja mogu vam pomoći da se smirite u trenucima stresa i straha. Naučite tehnike disanja i praktikujte snažan um, kako biste se osnažili i umirili tokom avantura.

Ne dopustite da propuštate sjajanu zabavu i druženje tokom letnjih avantura, zbog svojih strahova.
Suočite se sa njima, pobedimo ih zajedno i stvorimo poznanstva za ceo život!

Piše: Anđela Vukomanović