BTC konferencija svake godine na Beogradskom sajmu turizma donosi nova znanja iz turizma, menadžmenta događaja, hotelijerstva, destinacijskog menadžmenta, marketinga i internet marketinga u turizmu.
31.03.2023.
Tokom predhodnog meseca pored standardnih aktivnost i tura na koje smo navikli kako mi tako i vi, našem timu se ukazala prilika da učestvuje i posveti se organizovanju malo drugačijih „tura“ tj. nesvakidašnjih dešavanja za koje vrlo verovatno niste znali da se bavimo.
Krajem februara na 44. Međunarodnom sajmu turizma, organizovali smo BTC konferenciju (Belgrade Tourism Conference) – gde smo na naše veliko zadovoljstvo imali priliku da u trajanju od dva puna dana ugostimo eminentne stručnjake iz turističke industrije i druge predstavnike stanih zemalja. Neki od njih su Rob Davidson, Jochen Szech, Jose Mauro da Fonseca Costa, Ralph van der Zijden... Isto tako među njima su bili i predstavnici nekih domaćih turističkih organizacija, agencija i univerziteta koji su usmereni na razvoj i poslovanje u oblasti turizma.
Tokom prvog dana obavili smo pripremu konferencijske sale, dočekali posetioce, podelili akreditacije, predstavili cenjene goste i predavače i poželeli svima dobrodošlicu sa naglaskom na druženje i pozitivan stav.
Učesnici konferencije imali su prilike da čuju razna iskustva, načine poslovanja i strategija rasta i održivog razvoja turizma na globalnom planu, nove ideje i mogućnosti za turističko poslovanje i umrežavanje, usled različitih kriznih situacija kojima se celokupno tržište prilagođava, a u skladu sa temom prvog dana – „BUSSINES EVENTS“.
Drugi dan je bio namenjen predstavljanju šansi tj. „START-UP u turizmu“, gde je fokus usmeren na neka nova lica, sadašnje i buduće preduzetnike, vodiče, influensere, marketing menadžere koji su se na različite načine otisnuli u turističke vode i pokrenuli vlastite biznis ideje. Kao i tokom prvog dana, gosti su imali prilike da čuju sjajna izlaganja, saznaju za neke inovativne ideje, mogućnosti, formule i načine upravljanja i vođenja raznih poslovnih aktivnosti, a što je najvažnije sve to na osnovu ličnog iskustva u turizmu. Uzimajući u obzir da su bili prisutni mahom mlađi ljudi sa drugačijim pristupima, stavovima i uverenjima, i sama interakcija je bila manje formalna i neposrednija uz opušteniju atmosferu, što se odrazilo na pozitivan opšti utisak, a naravno da je i nama kao timu usmerenom na mlade ljude bilo drago zbog te činjenice.
Prezentacije su bile vrlo interesantne, dinamične i slikovite, osmišljene i kreirane tako da drže konstantno pažnju, uz kvalitetne video sadržaje i promo materijale, sa otvorenom diskusijom između panelista i učesnika konferencije, nakon svakog pojedinačnog izlaganja. Program dešavanja za oba dana je osmišljen tako da nakon završenih panel blokova postoje kraće kafe pauze, pa je učesnicima omogućeno da nastave interakciju kako sa predavačima, tako i međusobno, što smo i postavili kao jedan od glavnih ciljeva – jer „turizam su ljudi“.
Konačno, na samom kraju oba konferencijska dana (tokom petka i subote), učesnicima su se kratko obratili i predstavnici kulinarske agencije „Lični kuvar“, koji su se maksimalno potrudili oko dekoracije hrane, a posebno ukusa, nakon čega su svi prisutni pozvani da se posluže raznim specijalitetima, uz neka od istaknitih domaćih vina i drugih napitaka.
Nakon konferencije imali smo, ne preterano, ali dovoljno vremena da obiđemo i sam Sajam, upoznamo se sa turističkom ponudom Srbije i drugih zemalja, odnosno sa predstavnicima i ljubaznim osobljem svakog pojedinačnog štanda mnogih turističkih organizacija.
Za sam kraj ovog dvodnevnog dešavanja, organizovali smo specijalno – gala veče za goste iz dalekih zemalja i naših kolega i prijatelja iz drugih gradova, u „Belgrade Urban Destileriji“, gde smo zajedno imali priliku za degustaciju domaćih vina i rakija, uživamo u jedinstvenim ukusima internacionalne kuhinje. Kasnije uz malo brži ritam i neobičnu melodiju usudili smo se i da zaigramo zajedno, a kao gost-domaćin iznenađenja pridružio nam se i pozdravio nas naš brat iz Brazila, srpski zet - Tiago Ferreira, nasmejano i veselo kao što to obično i čini.
31.03.2023.