Ako želite da saznate više o Užicu, gradu koji leži na Đetinji i upoznate grad koji je, između ostalog, bio prva oslobođena teritorija u Evropi za vreme Drugog svetskog rata - takozvana "Užička republika" koja je trajala čitavih 73 dana i koji je dugo vremena imao prefiks Titovo, krenite put zapada Srbije...

09.10.2014.

Prvi utisak na Vas ostaviće užički Stari grad, srednjevekovno utvrdjenje iz XIV veka podignuto kao štit samog grada, ali i karavanskog puta od moravske doline ka Jadranskom primorju. Na današnjim ostacima tvrđave, njenim bedemima i kulama, ponekad se tokom leta postavlja improvizovana pozornica na kojoj se izvode predstave u večernjim časovima. Ujedno je i jedan od omiljenih vidikovaca Užičana sa koga se pruža jedinstven pogled na grad. Ispod same tvrđave protiče reka Đetinja, na kojoj je izgrađena prva hidroelektrana u Evropi, a druga u svetu (posle one na Nijagari), napravljena po principima naizmeničnih struja Nikole Tesle. Danas je to i muzej sa eksponatima zanimljivim za turiste. Iznad hidroelektrane nalazi se stari železnički most kojim je saobraćao nekada popularni voz Ćira, a sa koga se sada, tradicionalno svakog leta, održavaju skokovi u Đetinju, na samom početku gradske plaže koja je prava oaza osveženja u vrelim letnjim danima.

Užice je ujedno grad sa bogatom kulturnom istorijom, starim, zanatskim dućanima, tradicionalnim pekarama i kafanama sa domaćom hranom i zvucima tamburice za prave meraklije, ali i urbana sredina sa brojnim kafićima i klubovima za mlade ljude.

Na putu ka Beogradu, 14km od Užica u selu Potpeće nalazi se Potpećka pećina. To je jedinstveni spomenik prirode sa ulazom visokim do 50m u obliku potkovice, koji spada u najveće pećinske ulaze u Srbiji. Vodič će Vas uvesti u misteriozne dubine ove pećine i pokazati Vam veliko bogatstvo njenog nakita. Posle ove speleološke avanture, verovatno ćete ogladneti. Zato su tu prelepa domaćinstva etno-sela Zlakusa iz čijih ribnjaka uvek možete probati svežu pastrmku i domaće specijalitete. Ako se zadesite u ovom selu krajem avgusta, bićete u prilici da vidite kako nastaju grnčarska umetnička dela, po kojima je Zlakusa poznata širom sveta.

Gostoprimstvo meštana, čuveni erski humor i neodoljivi ukus užičke komplet lepinje dovoljani su razlozi da posetite ovaj kraj.