Rimljani su je smatrali najlepšom rekom čitavog Rimskog carstva i zato su je nazvali Una – što u prevodu znači „jedina“! 
Ove godine smo prvi put organizovali turu do reke Une i radujemo se da zajedno uplovimo u nove avanture. Čekamo vas!


04.04.2023.
Nacionalni park Una je jedan od četiri Nacionalna parka u Bosni i Hercegovini, jedinstven prvo po svojoj lokaciji – jedini se nalazi na teritoriji Federacije, dok su ostali na teritoriji Republike Srpske.

Kao što rekosmo, Rimljani su je smatrali najlepšom rekom čitavog Rimskog carstva i zato su je nazvali Una – što u prevodu znači „jedina“!

Kanjonski deo reke Une i kanjonski deo donjeg toka reke Unac, međuprostor između Une i Unca, padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice nalaze se na terirotiji opštine Bihaća, zapravo južno od njega. Ovaj prostor je 2008. godine stavljen pod zaštitu i postaje Nacionalni park.
 
Simboli ovog zanimljivog prostora su vodopad Štrbački buk i Martin brod. Postanak vodopada se vezuje za tektonska pomeranja i stvaranje bigrenih naslaga. Početkom XX veka obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi koji su podsjećali na sojenice - drvene kuće izgrađene iznad vode.

O Štrbačkom buku i njegovoj lepoti se može pisati nadugačko i naširoko. Kao simbol ne samo ovog područja, već i Bosne i Hercegovine, ovaj, najlepši vodopad, godinama oduševljava turiste iz raznih krajeva sveta. Mnogi mu se vraćaju, iznova dive i uživaju u huku ogromne količine vode koja gromoglasno pada sa stena i stvara nestvarne pejzaže. Pored pejzaža za pamćenje, Štrbački buk je i pravo osveženje za vrele dane.

Štrbački buk čini nekoliko vodopada, a jedan drugom su u neposrednoj blizini. Vodopad je deo Nacionalnog parka Una i geomorfološki je spomenik prirode. Njegova nadmorska visina iznosi 294 m.
Martin Brod se nalazi na mestu gde se reka Una sliva u veliki broj slapova. Martinbrodski slapovi nalaze se na 20km od Štrbačkog buka.



Za Martinbrodske slapove se takođe vezuje zanimljiva legenda prema kojoj se izuzetno lepa devojka Marta, zaljubila u momka kudrave kose i garavog lica koji je živeo na drugoj obali Une, ali njeni roditelji nisu odobravali tu ljubav. Jednog dana, u kasno doba, Marta je krenula put Une, zadigla skute od suknje i krenula preko broda svome dragom. Okliznula se na unskoj steni i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava devojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga meštani zovu, prozvaše Martin brod.

Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umetnika koji u lepotama Une traže inspiraciju za svoja dela.

Ono što je dodatno zanimljivo i atraktivno je da se na prostoru ovog Nacionalnog Parka održava rafting Unom, vožnja kajaka, bicikala, ronjenje u reci sa opremom, pešačenje, planinarenje ili posetioci jednostavno mogu sesti na neku od klupica i uživati.

Ove godine smo prvi put organizovali turu do reke Une i radujemo se da zajedno uplovimo u nove avanture. Za više informacija o turi NP Plitvice i NP Una - kliknite ovde

Piše: Anđela Vukomanović